Najbolje ćete iskoristiti vodu od kuvanja krompira na sledeće načine:
Za mekši hleb
Skrob u vodi od kuvanja krompira je odličan dodatak testu za hleb ili peciva. Dodajte ga umesto obične vode u testo i daće mu mekoću, pa će hleb, kiflice i duga peciva biti vazdušasta.
Napravite čorbu
U toj vodi ima skroba koji može da poslužiti kao odlična osnova za supe i čorbe. Napravite sa tom vodom neko od ovih jela i dobiće kremastu teksturu i lep ukus.
Kao đubrivo za cveće
Voda u kojoj ste kuvali krompir bogata je vitaminima i mineralima koje je krompir oslobodio tokom kuvanja. Kada se ohladi, upotrebite je kao prirodno đubrivo za cveće. Možete njom da zalijete sobne biljke ili one u dvorištu.
Pripremite pire
Kada pravite pire krompir, umesto mleka ili pavlake koristite vodu od kuvanja krompira. Ovo će sačuvati ukus krompira i dati kremastiju teksturu pireu.
Dodajte je u sosove
Malo vode od kuvanog krompira sipajte u sosove ili dinstano povrće da biste obogatili njihov ukus. Skrob iz te vode pomaže da se sos zgusne.
Bonus video: