Farbanje jaja u lukovini: Bakin recept za starinsko bojenje uskršnjih jaja i trikovi za kuvanje bez pucanja

Vesti 28.04.2024 13:36 0

Najčešća starinska metoda bojenja jaja je uz pomoć ljuske luka, pri čemu se šaraju travkama.

jaja

Shutterstock

Jedan od najzdravijih načina farbanja jaja je u lukovini, a za mnoge su takva jaja i najlepša. Jaja bojena u lukovini mogu biti različitih nijansi, od tamnocrvene boje, preko braon do narandžaste, što zavisi od boje ljuske jaja. Evo kako da ih ofarbate onako kako su to naše bake radile.

Potrebno je:

- 2-3 šake ljuske od crnog luka

- razni listići biljaka i travke (po želji)

– jaja (koliko želite)

– stare čiste najlon čarape

– ulje

jaja

Shutterstock

 

 

Priprema:

Priprema lukovine: Lukovinu pripremite dan ranije. Potopiti je u vruću vodu da pusti boju. Što duže stoji boja će biti jača. Jaja izvadite iz frižidera dva sata pre bojenja da dobiju sobnu temperaturu, što će sprečiti da popucaju prilikom kuvanja.

Šaranje: Listiće biljaka i travke malo nakvasite vodom i prilepiti na jaje. Jaje stavite u najlon čarapu, zategnite je preko jajeta da se listić ne pomeri i čvrsto vežite. Stavljajte u čarapu jaja jedno za drugim. Ukoliko ne želite da ih šarate biljkama, ovaj korak preskočite.

jaja

Shutterstock

 

 

Kuvanje: U šerpu stavite pola lukovine na dno, složite preko jaja, a zatim ih sa svih strana ušuškajte ostatkom ljuski od luka. Jaja moraju biti dobro ušuškana, da se ne bi pomerala i sudarala prilikom kuvanja, što takođe sprečava pucanje ljuske. Sipajte vode da potpuno prekrije jaja i staviti na tihu vatru. Dodajte kašičicu soli, to takođe sprečava da se jaja polome.

Kada vodi provri, kuvajte jaja na tihoj vatri još 15 minuta. Povremeno proverite da li se boja primila i okrenite jaja ako je potrebno. Skuvana jaja izvadite i kada se ohlade, namažite uh uljem da budu sjajna.

Komentari (0)
Loading