Sutra počinje Uskršnji post: Evo šta je najbolja zamena za kravlje mleko, a koje povrće jesti umesto mesa i jaja

Vesti 17.03.2024 13:20 0

Sutra počinje Uskršnji post za pravoslavne vernike koji je najduži i najstrožiji u godini.

žena

Shutterstock

Uskršnji post traje do 4. maja. Tokom posta je neophodno jesti različite namirnice kako bi se unele svi neophodni hranljivi sastojci za pravilno funkcionisanje organizma. To će vas sačuvati i od virusa i prehlada.

Osnovna pravila posta

Uskršnji post je na vodi. Ne smete da jedete meso, jaja, mleko i mlečne proizvode, odnosno hranu koja je životinjskog porekla. Vino i ulje su dozvoljeni vikendom, a riba sme da se jede samo na Blagovesti i Cveti. Prva tri dana prve nedelje posta, kao i poslednje nedelje posti se na vodi. Izuzetak je Veliki četvrtak kada se mogu konzumirati ulje i vino.  Na Veliki petak ne treba ništa jesti do tri popodne, a posle toga može lagan obrok na vodi. Strog post je i na Veliku subotu.

Šta piti umesto kravljeg mleka?

Biljna mleka, poput bademovog, sojinog, od kokosa i pirinča, uspešno će zameniti kravlje mleko u ishrani.

* Bademovo mleko: u jednoj šolji (240 ml) ima 40 kalorija, 24 odsto neophodne dnevne količine kalcijuma, dobar je izvor vitamina E, ali ima malo proteina.

žena

Shutterstock

 

* Sojino mleko: jedna šolja sadrži 80 kalorija, proteina ima koliko i kravlje mleko, ali često izaziva alergije i kod dece i kod odraslih.

* Pirinčano mleko: ima 120 kalorija u jednoj šolji, prirodno je slatko, ima mnogo ugljenih hidrata, ali nema proteina. Zbog količine ugljenih hidrata ne prepoučuje se dijabetičarima.

* Kokosovo mleko: jedna šolja sadrži 50 kalorija, ali mu je mana to što može imati sastojak karagenan koji kod nekih ljudi stvara probleme sa varenjem.

žena

Shutterstock

 

Najbolja zamena za meso i jaja

Zahvaljujući bogatstvu proteina, jaja našem organizmu obezbeđuju energiju. Meso, osim proteina, sadrži i veliku količinu gvožđa. Za obe namrinice postoje odgovarajuće zamene biljnog porekla koje u vreme posta mogu nadoknaditi ove hranljive materije.

* Pasulj: jedna šolja pasulja sadrži 18 grama proteina i 15,6 grama vlakana, što je više od pola dnevnih potreba organizma.

* Pečurke: portobelo i šampinjoni sadrže proteine i gvožđe, mada u jednoj šolji ima samo tri grama proteina.

* Tunjevina: bogata je proteinima, kao i omega 3 kiselinama.

* Leblebije: pola šolje leblebije ima 7 grama proteina i 6 grama biljnih vlakana, a nema holesterola. Bogata je i gvožđem.

 

Komentari (0)
Loading