Plačete dok seckate luk? Primenite ove trikove i sprečićete suze, važno je i kakav nož koristite

Vesti 13.03.2024 16:04 0

Prilikom seckanja crnog luka najčešće poteku suze, ali to možete da izbegnete.

žena

Shutterstock

Za suze koje sa javljaju prilikom seckanja luka odgovorno je isparavanje sumpora iz luka. Ovo povrće apsorbuje sumpor iz zemlje, što mu pomaže da formira organske molekule (aminokiseline) zvane sulfoksidi, koji su odgovorni za karakterističan miris i ukus luka.

Kada se luk iseče, stvara se nova hemijska reakcija koja dovodi do isparavanja supstance, a kada ona dospe u oči, nervni završeci u rožnjači ga registruju kao supstancu koja može da naškodi očima i oslobađaju se refleksne suze.

Ako primenite neki od ovih načina za seckanje luka, smanjićete mogućnost plakanja:

Uzmite oštar tanak nož

Najbolje je da luk seckate oštrim nožem. Što je nož oštriji, to će manje zgnječiti luk, a manje ćelija će osloboditi nadražujuće supstance.

Prvo potopite luk

Stavite luk da odstoji u hladnoj vodi pre seckanja. Što je hladniji, supstanca koja iritira oči sporije će doći do vašeg oka, ali što je još važnije, voda će isprati jedinjenja pre nego što reaguju i postanu iritirajuća. Neki savetuju da se luk zamrzne ili da se iseče pod mlazom vode.

Koristite ventilator

Čisto mehanički, ventilator će oduvati gas koji izaziva suze u vašim očima. Seckanje luka ispod aspiratora će imati sličan efekat.

Upalite sveću

Pored posude u koju seckate luk, stavite sveću i upalite. Pošto apsorbuje mirise, upoće i supstance koje isparavaju iz luka i iritiraju oči.

Komentari (0)
Loading