Drevni SRPSKI recept koji čuva vaše zdravlje: Ovo je SPAS za vaša PLUĆA, srce, ali i nervozu!

Najžena Vesti 12.11.2021 09:55 0

Od davnina je naš narod ovoj biljci poverio ulogu zaštitnika zdravlja, verujući da je se plaše svi demoni i bolesti

Drevni SRPSKI recept koji čuva vaše zdravlje: Ovo je SPAS za vaša PLUĆA, srce, ali i nervozu!

Pexels

Ovih godina ponovo se okrećemo glogu koji je donedavno bio potpuno zaboravljen i služio je samo kao živa ograda u dvorištima nekih kuća. To je prava šteta kada se uzme u obzir da njegovi plodovi, ali i lišće obiluju lekovitim svojstvima.

Tako cvetovi gloga sadrže trimetilamin i glikozid oksiakantin, dok sam plod sadrži eterično ulje, tanin, saponin, glikozide i fruktozu, ali i kalijum, natrijum, kalcijum i soli fosforne kiseline.

U našem narodu su rituali vezani za zdravlje i glog neraskidivo vezani. Bilo je jako ukorenjeno verovanje da bolestan čovek treba da odnese kolač od kukuruznog ili pšeničnog brašna do gloga i na njega ga okači uz reči "U glog ulog, a u telo odlog." 

Glog je pre svega namenjen ljudima koji imaju probleme sa srcem, ali i ženama u predmenopauzi i menopauzi. Uz to, kažu, i smiruje nerve.
Za kućno lečenje možete napraviti svoju tinkturu od gloga, koja reguliše pritisak, ubrzava cirkulaciju, jača krvne sudove i srce. Uz to, smanjuje rizik od pojave i nastanka srčanih oboljenja, a i ublažava simptome bronhitisa, upale pluća i drugih plućnih bolesti.

Sastojci: 

 

  • 60 grama mešavine svežih listova i cvetova gloga
  • 3 decilitra 96-procentnog medicinskog alkohola
  • Staklena tegla koja se hermetički zatvara


PRIPREMA:


Sitno iseckajte cvetove i listove i stavite u teglu. Prelijte sa tri decilitra alkohola, promešajte, zatvorite i ostavite da na sobnoj temperaturi stoji tri nedelje. Tada sadržaj procedite i prelijte u tamnu staklenu ambalažu koja se takođe hermetički zatvara, i čuvajte je na tamnom i hladnom mestu. Ova količina trebalo bi da vam posluži za tri meseca.

KORIŠĆENJE:


Razmutite 15 kapi tinkture u 50 do 100 ml vode i popijte pola sata pre obroka. Pijte tri do četiri puta dnevno, i koristite redovno tri meseca, nakon čega treba napraviti pauzu.

Komentari (0)
Loading