Ovih godina ponovo se okrećemo glogu koji je donedavno bio potpuno zaboravljen i služio je samo kao živa ograda u dvorištima nekih kuća. To je prava šteta kada se uzme u obzir da njegovi plodovi, ali i lišće obiluju lekovitim svojstvima.
Tako cvetovi gloga sadrže trimetilamin i glikozid oksiakantin, dok sam plod sadrži eterično ulje, tanin, saponin, glikozide i fruktozu, ali i kalijum, natrijum, kalcijum i soli fosforne kiseline.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
U našem narodu su rituali vezani za zdravlje i glog neraskidivo vezani. Bilo je jako ukorenjeno verovanje da bolestan čovek treba da odnese kolač od kukuruznog ili pšeničnog brašna do gloga i na njega ga okači uz reči "U glog ulog, a u telo odlog."
Glog je pre svega namenjen ljudima koji imaju probleme sa srcem, ali i ženama u predmenopauzi i menopauzi. Uz to, kažu, i smiruje nerve.
Za kućno lečenje možete napraviti svoju tinkturu od gloga, koja reguliše pritisak, ubrzava cirkulaciju, jača krvne sudove i srce. Uz to, smanjuje rizik od pojave i nastanka srčanih oboljenja, a i ublažava simptome bronhitisa, upale pluća i drugih plućnih bolesti.
Sastojci:
- 60 grama mešavine svežih listova i cvetova gloga
- 3 decilitra 96-procentnog medicinskog alkohola
- Staklena tegla koja se hermetički zatvara
PRIPREMA:
Sitno iseckajte cvetove i listove i stavite u teglu. Prelijte sa tri decilitra alkohola, promešajte, zatvorite i ostavite da na sobnoj temperaturi stoji tri nedelje. Tada sadržaj procedite i prelijte u tamnu staklenu ambalažu koja se takođe hermetički zatvara, i čuvajte je na tamnom i hladnom mestu. Ova količina trebalo bi da vam posluži za tri meseca.
KORIŠĆENJE:
Razmutite 15 kapi tinkture u 50 do 100 ml vode i popijte pola sata pre obroka. Pijte tri do četiri puta dnevno, i koristite redovno tri meseca, nakon čega treba napraviti pauzu.