Raj za dom i telo: Drevna biljka transformiše vaš život na 7 načina, primenite ih što pre

Vesti 05.03.2024 20:49 0

Pošto lavandu možete uhvatiti bez recepta, pokušajte da je uključite na mnoštvo novih načina u svoj dom i svakodnevni život

kupka

Shutterstock

Iako je biljka lavande prisutna stotinama godina, čini se da je tek nedavno stekla popularnost kao sredstvo protiv stresa, podizanje raspoloženja i pomoć za odmor. Mnoga istraživanja su istraživala efikasnost lavande za brojna stanja, kao što su bol, anksioznost, stres i sveukupno blagostanje.

Na primer, studija iz 2013. u časopisu Evidence Based Complementary Alternative Medicine ispitala je postojeće eksperimentalno i kliničko znanje da bi se utvrdio efekat lavande na nervni sistem i pronašla snažne rezultate koji sugerišu njenu efikasnost. A u drugom istraživačkom radu, koji je objavljen u oktobru 2018. u časopisu Frontiers in Behavioral Neuroscience, potvrđuje se da mirisanje lavande može imati slične efekte kao uzimanje leka protiv anksioznosti, bez neuspojava.

lavanda

Shutterstock

 

A pošto lavandu možete uhvatiti bez recepta, pokušajte da je uključite na mnoštvo novih načina u svoj dom i svakodnevni život.

Evo i kako:

U kadi

Uzimajući u obzir koliko je topla kupka opuštajuća za početak (studije pokazuju da može biti efikasna koliko i 30 minuta vežbanja za uklanjanje stresa), dodavanje lavande samo će doprineti vašem rastopljenom stanju blaženstva. Koristite 6 do 8 kapi esencijalnog ulja lavande pod tekućom vodom ili prvo pomešajte sa Epsom soli da biste napravili sopstvenu kupku. 

Ispod čaršava

Da biste maksimizirali potencijalne osobine lavande koje izazivaju pospanost, koristite sušeno cveće lavande u kesici i stavite ispod posteljine da biste stvorili mek, opuštajući miris koji se širi što više spavate na njoj.

U difuzoru

Aromaterapijski difuzori su trenutno vrući, i to sa dobrim razlogom. Samo nekoliko kapi esencijalnog ulja dovoljno je da prožme ceo prostor mirisnim užicima bilo koje biljke. 

U spreju za jastuke

Bilo da uradite to sa uljem lavande, hamamelisom i vodom, ili kupite sprej za jastuke. Sprejevi za jastuke su poput kesica na steroidima, pomažu da se uspavate brže i takođe vam pomaže da duže spavate. Ne može bolje, zar ne?

U deterdžentu za veš

Da biste svom vešu dodali svež miris bez veštačkih mirisa, pokušajte da koristite eterična ulja. Ulje lavande je osvežavajući izbor. Dovoljno je samo 10 ili 20 kapi.

U usisivaču

Nakapajte dve ili tri kapi esencijalnog ulja lavande. Kapnite, jednu po jednu, na filter ili u posudu za prašinu. Sačekajte minut ili dva da se ulje osuši.

U rastvoru za čišćenje

Mešanjem lavande sa sirćetom i vodom dobićete sredstvo za čišćenje skoro svake površine osim granita i mermera. Otkrićete da će rešenje takođe pomoći u razbijanju kamenca, koji ostavlja zamućene mrlje na vašim ogledalima, navodi Schmidts.

 

Bonus video:

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading