Peglanje troši mnogo struje: Primenite bakin trik kojim ćete sigurno duplo uštedeti!

Vesti 19.02.2024 14:45 0

Većina kućnih aparata, među kojima je i pegla, troše mnogo struje. Srećom, to možete da smanjite.

žena

Shutterstock

U odnosu na punjenje mobilnog telefona, kuvanje kafe ili korišćenje aparata za brijanje, peglanje veša troši mnogo električne energije. Na primer, za 70 šoljica filter kafe ili za korišćenje aparata za brijanje 2000 puta potrošite 1 kilovat struje. Podaci nemačke organizacije za energetsku efikasnost (HEA) pokazuju da je to pola količine električne energije koju potrošite za samo pola sata korišćenja pegle s parom!

žena

Shutterstock

 

Ukoliko želite da uštedite električnu energiju ne koristite dugme za paru, jer tada pegla koristi čak 90 posto energije da bi vodu pretvorila u paru. Dobra je vest da učinak pare možete ostvariti na jeftiniji način. Iz ove organizacije savetuju da se nakvasi odeća koju želite da ispeglate vodom iz boce s raspršivačem.

Ili uradite to onako kako su naše bake radile - navlažite tanku pamučnu krpu i njom prekrijte odevni predmet pa ga potom peglajte. Važno je da ta tkanina bude od pamuka i veoma tanka kako bi toplota iz pegle doprla do odeće. Krpa ne sme biti previše mokra, već samo vlažna.

 

Komentari (0)
Loading