Prirodni rastvor koji staje na kraj kamencu: Bolji i od sirćeta i od sode bikarbone, vaše kupatilo će da zablista kao nikada do sad!

Vesti 08.02.2024 10:00 0

Najčešće se koristi za pripremu sokova, džemova i marmelada, ali može biti i višenamensko sredstvo za čišćenje

Čišćenje

Shutterstock

Bez obzira da li teže ekološki prihvatljivijim načinom života ili jednostavno žele da uštede novac, mnogi ljudi izbegavaju hemijska sredstva prilikom čišćenja domaćinstva i posežu za prirodnijim, ali podjednako efikasnim. Ovo svakako uključuje svestrano belo sirće i sodu bikarbonu, ali da li ste znali da postoji još jedna glavna stvar u domaćinstvu koja je nepravedno zanemarena?

Najčešće se koristi za pripremu sokova, džemova i marmelada, ali može biti i višenamensko sredstvo za čišćenje. Većina ih već ima u svom domu, a kažu da je efikasnija od sirćeta i bolja od sode. Barem kada je u pitanju uklanjanje kamenca sa kuhinjskih aparata, kupatila i slavina…

Prirodni rastvor koji staje na kraj kamencu: Bolji i od sirćeta i od sode bikarbone, vaše kupatilo će da zablista kao nikada do sad!

Shutterstock

 

Reč je, naravno, o limunskoj kiselini. Međutim, treba znati da je u pitanju kiselina, pa treba biti oprezan sa doziranjem, izbegavati kontakt sa očima i nositi gumene rukavice. Limunska kiselina se obično razblaži vodom i nakon nanošenja ostavi na željenom mestu 5 do 30 minuta, nakon čega se kamenac po potrebi istrlja sunđerom i obilno ispere vodom.

Da biste uklonili kamenac sa kuhinjskih aparata kao što su aparati za kafu i čajnici, potrebno je pomešati tri žice limunske kiseline sa jednim litrom vode i sipati smešu u aparat. Rastvor treba da bude mlak, a uređaj treba dobro isprati pre ponovne upotrebe.

Rastvor u istoj proporciji, uz dodatak nekoliko kapi eteričnog ulja po želji, može se koristiti za kupatilo i slavine. Rastvor sipati u sprej bočicu, dobro promućkati, naneti na nakupljeni kamenac, ostaviti da deluje kratko, po potrebi protrljati sunđerom ili krpom i isprati hladnom vodom. Limunska kiselina (oko 50 grama) takođe se može sipati u WC šolju i ostaviti preko noći – takođe će ukloniti mrlje i kamenac, piše Krstarica.

Može se koristiti i u mašini za pranje sudova i veša: u prazan uređaj se stavlja sedam do osam kašika limunske kiseline i bira se ciklus ispiranja do 40 stepeni.

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading