Ništa lepše od besprekorno čistog posuđa, u kom je zadovoljstvo pripremati obroke i iz kog je još veće zadovoljstvo služiti ukusna jela.
Međutim, vrlo često dogodi se da šerpe i tiganji zagore i da izgledaju kao da im je pre mesto u kontejneru nego u kuhinji. Za to, srećom, postoji rešenje — i zapravo je vrlo jednostavno!
Trik sa sodom bikarbonom
Zatim operite deterdžetom za pranje sudova i toplom vodom, na uobičajen način.
Trik sa sredstvom za čišćenje rerne
Sipajte na zagorele površine šerpe ili tiganja sredsto za čišćenje rerne, pa ostavite da deluje 10 minuta. Zatim dobro operite šerpu na uobičajen način.
Trik sa sirćetom i sodom bikarbonom
Sipajte u zagoreli sud mešavinu vode i alkoholno sirćeta u odnosu 1:1. Stavite na tihu vatru i pustite da vri najmanje 2-3 minuta. Zatim sklonite s vatre, dodajte tri kašike sode bikarbone i imajte u vidu da će ova mešavina odmah zapeniti, pa zato ne bi trebalo da sipate previše tečnosti. Ostavite da se ohladi, pa tek onda operite sud na uobičajen način, deterdžetom za pranje sudova i toplom vodom.