Kako da nam se kiseli kupus ne pokvari na ovim temperaturama: Uz pomoć jedne stvari sačuvaćete ga čak do leta

Slobodanka Ćorić Vesti 06.02.2024 15:50 0

Da, pokvariće se ukoliko niste upoznati sa malim cakama velikih majstora i ako ne znate šta treba da uradite

kupus

Shutterstock

Većina nas obožava kiseli kupus i zimu ne možemo da zamislimo bez zaliha ovog preukusnog povrća od kojeg se prave najukusnije sarme i podvarci.

Međutim, šta kada napravimo određenu količinu, ali se vreme, kao što je sada slučaj, malo poigra sa nama, pa usred zime, neočekivano, postane toplije? Potpuno je jasno da će se kupus pokvariti.

Da, pokvariće se ukoliko niste upoznati sa malim cakama velikih majstora i ako ne znate šta treba da uradite, a potrebno je da ispratite svega nekoliko koraka i kiseli kupus ćete moći da sačuvate do leta.

Kiseli kupus možete da spasete na još jedan proveren način.

Bitan je procenat soli u vodi, salinitet.

Naspite 4% soli u neku kantu. Recimo, u kantu od 10 l sipajte 400 gr soli, pa tako nalivajte sve dok se ne nalije za šaku iznad gornjeg sloja, a zatim prebacite kupus iz prethodnog bureta i pritisnite ga tako da glavice ne plivaju. Kupus ređajte kako raste. Nema pretakanja, jer nema potrebe da se pretače na taj salinitet. So u kanti se zatim dobro razmuti.

Kad to sve uradite, važno je da se bure sa kupusom prebaci u podrum u koji ne dopire dnevna svetlost. Samo tako ćete kiseli kupus sačuvati do leta.

Komentari (0)
Loading