Čista sudopera bez muke: Primenite najbolje metode, sve sastojke imate u kuhinji

Vesti 25.01.2024 11:59 0

Da biste očistili sudoperu od nerđajućeg čelika, sve što vam je potrebno je...

odvod

Shutterstock

Ponekad je više bakterija u sudoperu nego u javnom toaletu. Sada kada to znate, nećete moći da je zaboravite. U nastavku teksta pročitajte kako da se brzo i efikasno, na jednostavan i pristupačan način oslobodite prljavštine.

Ako vam je u poslednje vreme sve teže da čistite sudoperu, ako vam voda iz slavine „čudno teče” ili osetite neprijatan miris koji se širi iz odvoda – sve što vam je potrebno je nekoliko ekološki prihvatljivih opcija. Da biste se rešili svega navedenog, kao i bakterija koje žive u lavabou, donosimo vam najbolje i najjednostavnije načine čišćenja sudopere.

žena pere sudove

Shutterstock

 
1. Sudopera od nerđajućeg čelika

Da biste očistili sudoperu od nerđajućeg čelika, sve što vam je potrebno je soda bikarbona i deterdžent za pranje sudova. Soda bikarbona je blago abrazivna supstanca koja će pomoći da se razbiju čestice hrane ostavljene na sudoperu bez oštećenja površine samog sudopera, prenosi The Kitchn. Nakon što ga nanesete i utrljate, operite sudoper deterdžentom za pranje sudova i osušite ga krpom. 

Drugi metod dolazi sa još nekoliko neophodnih komponenti - soda bikarbona, sirće, limunova kora, maslinovo ulje i papirni peškiri. Natopite sudoper i na njega istrljajte sodu bikarbonu, koju zatim isperite uz pomoć sirćeta koje će početi da stvara mehuriće i penu. Zatim ponovo uzmite sunđer i utrljajte ga na umivaonik i isperite vodom. Sada kada su bakterije uklonjene, istrljajte lavabo korom od pomorandže ili limuna, koja će ostaviti prijatan miris. Na kraju, stavite malo maslinovog ulja na papirni peškir i pređite preko cele površine lavaboa kako biste za sobom ostavili sjajni trag koji će trajati nekoliko nedelja.

2. Čišćenje slavina

Naslage kamenca zbog tvrde vode mogu se akumulirati na kraju vaše slavine, na delu mlaznice, i mogu začepiti rupe i tako uzrokovati slab protok vode ili neželjeno prskanje. Kako tome stati na kraj? Možete odvojiti krajnji deo slavine i sito, a ostale delove potopiti u posudu punu alkoholnog sirćeta.

slavina

Shutterstock

 

Ako ne možete da odvojite pomenuti deo, možete da sipate malo sirćeta u kesu, koju ćete zatim vezati na sam kraj slavine i ostaviti tako neko vreme dok sirće ne učini svoju „magiju“.

3. Odvodnjavanje

Najjednostavnija opcija je da odete u prodavnicu i kupite odčepljivanje odvoda, ali sledeći put kada budete morali da odčepite odvod, zašto ne napravite sopstveni prirodni lek. Sve što vam je potrebno je soda bikarbona, limunov sok i dobra knjiga za čitanje dok je odvod začepljen.

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading