Uštedite na grejanju: Evo kako da vam bude toplo uz manje para, bilo da se grejete na ugalj, drva ili struju

Vesti 14.01.2024 15:43 0

U zimskim mesecima je trošak za grejanje skoro svim domaćinstvima najveća stavka u mesečnim računima. Uz ove trikove ćete potrošiti manje ogreva.

žena

Shutterstock

Da se grejete morate, ali ne morate da rasipate uzaludno toplotu, a time i novac. Postoji nekoliko stvari koje možete da uradite kako biste smanjili trošak, bilo da se grejete na struju, drva ili gas.

Podesite termometar na 20 stepeni

Ne preterujte sa zagrevanjem. Ne morate da sedite u sobi u kratkim rukavima. Kada temperaturu prostorije snizite samo za jedan stepen, možete da uštedite do 6 odsto energije za zagrevanje. Preporučuje se da se temperatura održava između 20 i 22 stepena. Automatski termometar koji održava podešenu temperaturu u prostoriji pomoći će da trošite do 15 odsto manje energije.

radijator

Shutterstock

 

Ne zaklanjajte radijatore

Grejna tela, kao što su radijatori, TA i druge peći ne treba da budu iza nameštaja (stolova, fotelja), niti da na njima sušite veš. Tako sprečavate nesmetan protok toplote kroz prostoriju, a to povećava trošak grejanja za 15 odsto. Ako imate radijatore, a niste zadovoljni toplotom u stanu, stavite na zid iza njih stiropor debljine 1 cm i preko njega aluminijumsku foliju. To će povećati efikasnost grejanja za 10 odsto.

Da li vam produvava stolarija?

Kada vrata i prozori ne dihtuju dobro, gubi se toplota iz stana i prema nekim proračunima se potroši do 20 odsto više energije za grejanje, a samim tim i više novca. Zato proverite vrata i prozore i ako propuštaju vazduh, sredite to trakama za izolaciju dok ne budete mogli da zamenite stolariju.

žena

Shutterstock

 

Dimnjak izvlači toplotu

Ako imate kamin koji ne koristite, obavezno zapušite otvor dimnjaka kada kamin ne radi. Kroz dimnjak koji ne radi izlazi velika količina toplote iz stana, pa je potrebno da se potroši više energije za zagrevanje prostorije.

Drva treba da budu suva

Uvek za loženje koristite suva drva. Tako ćete potrošiti do 20% manju količinu za zagrevanje nego kada koristite sirova. Drva koja su sirova teže gore jer mogu da sadrže i do 50 odsto vlage. Drva nemojte da čuvate napolju gde će da skupljaju vlagu, već na mestu gde mogu da se suše. Nikako ih ne umotavajte u plastičnu foliju ispod koje mogu da se ubuđaju.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading