Praznici su trauma za ljubimce: Kako da pomognete psu koji se plaši buke i sprečite mačku da sruši jelku

Vesti 28.12.2023 18:27 0

Ukrasi, jelka, kolači i neka hrana sa novogodišnje trpeze mogu da budu opasni za psa i mačku. Sprečite neprijatnosti i traume.

ljubimci

Shutterstock

Potrudite se da praznični dani prođu u zdravlju i veselju i vašim kućnim ljubimcima, pa obratite malo više pažnje na njih kako biste sprečili neprijatnosti.

Pomozite psu koji se plaši buke

Mnogi psi se plaše glasnih zvukova, poput petardi i vatrometa, koji se čuju u novogodišnjoj noći. Tada postanu uznemireni, uplašeni, drhte, traže sklonište trčeći po kući. Ako ste tada sa psom, pričajte mu mirnim glasom da ga opustite. Ako vi ne pokazujete uzbuđenje i pas će biti smiren. Ukoliko mislite da je neophodno, posavetujte se sa veterinarom da pas dobije lek kako bi se smirio tokom novogodišnje noći. Ako niste sa psom te noći, o njemu treba da brine osoba koju pas poznaje, koja će mu praviti društvo i voditi ga u šetnju na svaka četiri sata da se olakša.

ljubimci

Shutterstock

 

Povrede sa ukrasima

Sjajne trake izgledaju lepo na jelci, ali kod psa i mačke mogu da izazovu ozbiljne probleme. Ako se igraju njima, pa ih progutaju, može da dođe do gušenja ili opasnih stomačnih tegoba. Ljubimci mogu i da polome staklene i druge lomljive ukrase za jelku, pa da se poseku ili progutaju deliće i izazovu gušenje i povrede stomaka. Ako grickaju električne kablove svećica za jelku, može da ih udari struja. Zato je važno da im ne dozvolite da se igraju jelkom i drugim ukrasima koje imate u kući.

Sakrijte mašne i trake

Sklonite trake i mašne koje ukrašavaju novogodišnje poklone da ljubimci ne mogu da ih dohvate. Oni su radoznali, igraće se njima, grickaće ih, pa mogu i da ih progutaju i tako izazovu gušenje ili probleme sa crevima. Možda ćete imati želju da stavite mački ili psu oko vrata dekorativnu mašnu koja služi za ukrašavanje poklona, kako bi bili u skladu sa atmosferom, ali nemojte to da radite, jer ljubimac može da se igra trakom i opet napravi prethodno navedene probleme.

ljubimci

Shutterstock

 

Trovanje slatkišima

Bombone, čokolade, koštunjavo i suvo voće treba držati što dalje od ljubimaca, jer mogu da budu otrovni za njih. I decu upozorite da mački i psu ne daju hranu koja ima ove sastojke. Ljubimci ne smeju da jedu kekseve i kolače sa bademom, orasima i pistaćima, jer mogu da dobiju stomačne tegobe. Suvo grožđe i drugo suvo voće, i kada je u kolačima, može da bude otrovno za ljubimce. Čokolada je toksična zbog kofeina i masti koji se u njoj nalaze. Masnoća sa mesa (bilo da je pečeno, kuvano ili živo) može da izazove pankreatitis.

Alkohol izaziva dijareju

Dovoljna je mala količina piva, vina ili likera da se ljubimci otruju. Zato ne dozvolite psu i mački da prilaze stolu na kome stoje čaše sa pićima i nikada ne ostavljajte polupune čaše tamo gde oni mogu da ih dohvate. Kad popiju alkohol, ljubimci mogu da povraćaju, dobiju dijareju, postanu dezorijentisani, letargični, počnu teško da dišu, drhte… Ako primetite ove simptome i sumnjate da je vaš ljubimac popio alkohol, odmah ga odvedite kod veterinara.

Bonus video:

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading