Sočna piletina u medu i soja sosu oduševiće sve ljubitelje slatkih i slanih kombinacija. I oni će podjednako biti oduševljeni činjenicom da se ovo jelo priprema brzo i lako. Idealna kombinacija! Tajna je u voku, činiji u kojoj možete da spremate hranu na razne načine – prženje, dinstanje, pečenje... Uglavnom, sva jela za koja se koristi vok spremaju se u jednoj posudi, pa i ova.
Jelo za koje smo se ovog puta odlučili, sočna piletina u medu i soja sosu, može se poslužiti uz pirinač ili testeninu, a povrće koje ćete dodati u jelo možete izabrati po svom ukusu. Koristili smo brokoli, kupus i šargarepu, ali možete koristiti i boraniju, pečurke, papriku i drugo sezonsko povrće. Vreme pripreme je 10 minuta, za kuvanje će vam trebati 20 minuta. Količina je dovoljna za 4 porcije.
Napomena: važno je da sos bude gust kako bi se bolje "zalepio" za piletinu i povrće, pa smo koristili gustin, odnosno kukuruzni skrob, piše Miss7.
Piletina i povrće iz voka u medenom sosu
Sastojci:
- 2 kašike ulja
- 100 g šargarepe, oljuštene i sitno isečene
- 300 g brokolija
- 200 g ljubičastog kupusa, sitno isečenog
- 400 g pilećih prsa, isečenih na komade
- 4 čena belog luka, seckanog
- 60 ml pilećeg bujona ili vode
- 60 ml soja sosa
- 3 kašike meda
- 2 kašičice kukuruznog skroba
- so i biber po ukusu
Priprema: Zagrejte 1 kašiku ulja u većem tiganju na umerenoj vatri. Dodajte brokoli, kupus i šargarepu i dinstajte oko 4 minuta ili dok povrće ne omekša. Uklonite povrće iz tiganja; stavi na tanjir i poklopi. Obrišite tiganj papirnim ubrusom i povećajte toplotu. Dodajte preostalu kašiku ulja. Komade piletine posolite i pobiberite i dodajte u tiganj, pržite po 3 minuta sa svake strane, dok ne porumene i poprime lepu zlatno-braon boju. Zatim dodajte beli luk i pržite ga 30 sekundi. Vratite povrće u tiganj i sve zajedno pržite još minut, ili dok se povrće ne zagreje. Pomešajte pileću supu, med i soja sos u činiji. U maloj činiji pomešajte kukuruzni skrob sa kašikom hladne vode. Prelijte mešavinu soja sosa preko piletine i povrća; kuvati 30 sekundi. Dodajte kukuruzni skrob i pustite da provri; kuvajte još 1 minut ili dok sos ne počne da se zgušnjava. Poslužite odmah, po želji uz pirinač ili testeninu.
Bonus video: