Sočna piletina u medu i soja sosu oduševiće sve ljubitelje slatkih i slanih kombinacija. I oni će podjednako biti oduševljeni činjenicom da se ovo jelo priprema brzo i lako. Idealna kombinacija! Tajna je u voku, činiji u kojoj možete da spremate hranu na razne načine – prženje, dinstanje, pečenje... Uglavnom, sva jela za koja se koristi vok spremaju se u jednoj posudi, pa i ova.
Jelo za koje smo se ovog puta odlučili, sočna piletina u medu i soja sosu, može se poslužiti uz pirinač ili testeninu, a povrće koje ćete dodati u jelo možete izabrati po svom ukusu. Koristili smo brokoli, kupus i šargarepu, ali možete koristiti i boraniju, pečurke, papriku i drugo sezonsko povrće. Vreme pripreme je 10 minuta, za kuvanje će vam trebati 20 minuta. Količina je dovoljna za 4 porcije.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Shutterstock
Napomena: važno je da sos bude gust kako bi se bolje "zalepio" za piletinu i povrće, pa smo koristili gustin, odnosno kukuruzni skrob, piše Miss7.
Piletina i povrće iz voka u medenom sosu
Sastojci:
- 2 kašike ulja
- 100 g šargarepe, oljuštene i sitno isečene
- 300 g brokolija
- 200 g ljubičastog kupusa, sitno isečenog
- 400 g pilećih prsa, isečenih na komade
- 4 čena belog luka, seckanog
- 60 ml pilećeg bujona ili vode
- 60 ml soja sosa
- 3 kašike meda
- 2 kašičice kukuruznog skroba
- so i biber po ukusu
Priprema: Zagrejte 1 kašiku ulja u većem tiganju na umerenoj vatri. Dodajte brokoli, kupus i šargarepu i dinstajte oko 4 minuta ili dok povrće ne omekša. Uklonite povrće iz tiganja; stavi na tanjir i poklopi. Obrišite tiganj papirnim ubrusom i povećajte toplotu. Dodajte preostalu kašiku ulja. Komade piletine posolite i pobiberite i dodajte u tiganj, pržite po 3 minuta sa svake strane, dok ne porumene i poprime lepu zlatno-braon boju. Zatim dodajte beli luk i pržite ga 30 sekundi. Vratite povrće u tiganj i sve zajedno pržite još minut, ili dok se povrće ne zagreje. Pomešajte pileću supu, med i soja sos u činiji. U maloj činiji pomešajte kukuruzni skrob sa kašikom hladne vode. Prelijte mešavinu soja sosa preko piletine i povrća; kuvati 30 sekundi. Dodajte kukuruzni skrob i pustite da provri; kuvajte još 1 minut ili dok sos ne počne da se zgušnjava. Poslužite odmah, po želji uz pirinač ili testeninu.
Bonus video: