Sočna i kremasta poslastica: Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda

Izvor: Slobodanka Ćorić Vesti 22.12.2023 09:15 0

Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake

torta

Shuterstock

Sastojci

Za koru:

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

img

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

img

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

  •  8 jaja
  • 180 g šećera
  •  2 kašike mlevenih oraha
  • 200 g mlevenog keksa
  • 2 limuna (izrendana korica)
  • 1 vanilin šećer

Za fil:

  • 1,5 l slatke pavlake
  • 200 g čokolade
  • 250 g šećera

Šlag sa ukusom čokolade za dekoraciju.

Priprema:

Razdvojiti belanca od žumanaca. Umutiti belanca postepeno dodavajući šećer.

Dodatu žumanca i vanilin šećer i umutiti da se sve lepo sjedini. Skloniti mikser pa ubaciti keks i orahe. Špatulom ili varjačom umešati suve sastojke.

Na kraju dodati izrendanu koricu limuna.

To uradite ako želite, torta će svakako imati osvežavajući ukus (u originalu se limun ne koristi).

Podelite smesu na dva dela i ispecite dve kore na 180 C oko 15 minuta. Kore je najbolje peći u kalupu od 28 cm obloženim pek papirom. Obe kore podelite na dva dela, tako da dobijete ukupno 4 kore.

Pola pripremljene slatke pavlake skuvati na laganoj vatri sa čokoladom i šećerom. Mešajte konstantno. Pazite na temperaturu jer može lako da vam zagori.

Dovoljno je da se čokolada otopi i da provri. Sklonite sa šporeta i ostavite da se skroz ohladi i stegne. Preostalu slatku pavlaku umutite i sjedinite sa skuvanom.

Filujte, kora fil, kora fil, i tako sve do poslednje kore.

Na kraju premažite preostali deo fila preko zadnje kore i sa strane torte.

Dekorišite tortu umućenim šlagom od čokolade i pospite belu i crnu čokoladu po želji.

Komentari (0)