Strogo čuvani, tajni recept za rusku salatu: Zbog ovog sastojka ukus joj je savršen

Slobodanka Ćorić Vesti 13.12.2023 07:38 0

Salata Olivije nazvana je po njenom osnivaču Lusijenu Olivijeu koji je držao restoran „Ermitaž“ koji je bio jedan od najboljih u to vreme

ruska salata

Shutterstock

U nekim jezicima ova salata poznata kao „Ruska“ ( srpskom, italijanskom, francuskom, španskom, makedonskom, bugarskom...), a u nekim jezicima kao Olivije salata ( ruskom, ukrajinskom, nemačkom, engleskom…).

Salata Olivije nazvana je po njenom osnivaču Lusijenu Olivijeu koji je držao restoran „Ermitaž“ koji je bio jedan od najboljih u to vreme. Ovom slatom je poslužio svoje goste, a ona je ubrzo postala zaštitni znak ovog restorana.

Sam recept je dugo čuvan kao stroga tajna, a prvi put je objavljen 31. marta 1894. godine u časopisu „Naša hrana“.

Sastojci originalne ruske salate:

  • Kuvani krompir
  • Šargarepa
  • Kačkavalj
  • Krupni kikiriki
  • Zeleni grašak
  • Jaja
  • Koren celera
  • Crni luk
  • Kuvana piletina
  • Jabuka – posoljena, pobiberena i premazana senfom
  • Majonez

Od tada, recept za pripremu ruske salate se mnogo promenio, skupi sastojci su zamenjeni pristupačnijim. Sada standardna ruska salata sadrži: kuvani krompir, kuvanu šargarepu, šunku, jaja, kisele krastavce, grašak i majonez.

 
Komentari (0)
Loading