Mnoge domaćice prave grešku kad kisele kupus: Ako ovo stavljate u bure, gubi zdrava svojstva i postaje štetan za creva

Slobodanka Ćorić Vesti 01.12.2023 18:55 0

Kiseljenje kupusa je vrlo jednostavno i ako se sve uradi kako treba, onda se gotov proizvod može dobiti za jedan dan, tvrdi nutricionistkinja

kiseli kupus

Shutterstock

Kiseli kupus jača imunitet i ima brojna druga korisna svojstva, međutim, greške u pripremi mogu da ga učine nezdravim, tvrdi ruska nutricionistkinja Margarita Koroljeva.

Naročito j e koristan tokom sezone prehlada i respiratornih infekcija, pa svi stručnjaci preporučuju da se jede jer je krcat vitaminom C i pomaže da ojačate imunitet.

„Kiseli kupus sadrži veliku količinu minerala, osim toga, bogat je vitaminom C, kao i probioticima. Fermentacija mlečne kiseline tokom kiseljenja čini da telo više apsorbuje ove sastojke, a crevni mikrobiom dobija ‘poslasticu’ za jačanje imuniteta“, objasnila je ona.

Kiseljenje kupusa je vrlo jednostavno i ako se sve uradi kako treba, onda se gotov proizvod može dobiti za jedan dan, tvrdi nutricionistkinja.

„Dovoljno je da stavite iseckan svež kupus, sipate prokuvanu vodu sobne temperature i zatvorite. Fermentacija mlečne kiseline počinje nakon 18 sati, nakon još 5-6 sati dobićete gotov proizvod“, rekla je nutricionistkinja.

Glavna stvar je da kiselom kupusu ne dodajete ništa više, kaže nutricionista. Na primer, neke domaćice koriste šećer kada kisele ovu namirnicu, ali ovaj sastojak negativno da utiče na osobe sa metaboličkim poremećajima i prekomernom težinom, podsetila je stručnjakinja.

Visok sadržaj soli u proizvodu može da izazove zadržavanje tečnosti u telu, nastavila je. Dodavanje sirćeta kiselom kupusu je takođe ozbiljna greška.

„Ukoliko se sirće i začini koriste u velikim količinama tokom fermentacije, što neke domaćice praktikuju, onda kupus gubi svoja zdravstvena svojstva i postaje veoma neprijatan za gastrointestinalni trakt. Osim toga, sirće potencira proinflamatorne procese u organizmu, posebno kada već su na početku“, rekla je dr Margarita.

Ako je kiseli kupus pravilno „ostavljen“, onda može da se konzumira svakodnevno, zaključila je nutricionistkinja.(Maja Gašić, Mondo)

 

 

 

Komentari (0)
Loading