Postoji mnogo različitih vrsta hleba, ali treba znati nekoliko osnovnih stvari da bi vam uspeo. Srećom, pekar Ričard Bertinet podelio je savete koje treba imati na umu ako želite savršen domaći hleb.
Počnite od lakšeg
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
Uvek je bolje započeti jednostavno i usavršavati svoje veštine pre nego što pokušate nešto izazovnije. „Ostavite kiselo testo za kasnije, shvatite osnove kako treba i složeniji hleb će izgledati manje zastrašujuće“, objašnjava Bertinet. Jednostavniji recepti su dobra osnova za izgradnju veština, kao što su mešenje testa, procena kada je testo spremno da se peče i slično.
Ne menjajte recept
„Ako želite mekan vazdušast hleb, morate da mesite testo i kada je lepljivo. Ne menjajte recept dodavanjem brašna. Može biti primamljivo, ali pečenje hleba je pomalo nauka, tako da su preciznost i poverenje u proces ključni“, kaže pekar.
Verujte svom instinku
Takođe je važno da slušate svoju intuiciju ako vam nešto govori. Testo je slično nama – ako je u prostoriji hladno, koristite topliju vodu za pripremu, a ako je jako vruće, koristite hladniju vodu.
Vežbajte, vežbajte, vežbajte
Verovatno nećete odmah napraviti savršen hleb, pa budite spremni da napravite nekoliko grešaka. „Nema grešaka, to su sve koraci na vašem putu savladavanje veštine pravljenja savršenog hleba“, kaže pekar.

Shutterstock
Za početak, dajemo vam recept po kome se hleb ne mesi. Samo se izmeša i ispeče, a biće neodoljivo mekan.
Recept za hleb koji se ne mesi
Sastojci:
600 g brašna
500 ml vode
40 g kvasca
1 kašičica soli
1/2 kašičice šećera
Za posipanje:
2 kašike kukuruznog griza
Priprema:
U posudu sipajte mlaku vodu, dodajte izmrvljen kvasac, šećer, so i postepeno dodajte brašno. Mešajte drvenom varjačom. Kad se lepo sjedini da nema grudvica, ostavite na toplom mestu da nadođe. Nadošlo testo sipajte u podmazan kalup za pleh ili neki sličan ili ga obložite pek papirom, jer je testo ređe. Ostavite 10 minuta da nadođe. Pospite ga kukuruznim grizom. Pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni 10 minuta, a onda smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite još 10-ak minuta.

SVEŽE NOĆI I JUTRA, DANI SUNČANI I TOPLI: Vremenska prognoza za narednih sedam dana, evo kada i gde se očekuju pljuskovi sa grmljavinama

Saznajemo od Wayouta: Egipat – Odakle je sve počelo

Glasaj za omiljeno ime maskota na EXPO-u

PRE-MATCH TIKETI – LIVE BONUS Odigraj pre-match tiket sa 4+ para i kvotom 5.00, uz minimalnu uplatu od 1.000 dinara i pokupi 20% bonusa za LIVE klađenje!
Moram sve da vidim svojim očima: Gastoz poljuljan Anđelinim lažima, priznao da joj apsolutno ništa ne veruje! (VIDEO)
Luki prodrman kavez zbog tajnog pisma: Đedović ga raskrinkao, posle ovoga više ništa neće biti isto! (VIDEO)
ŠOK NAD ŠOKOVIMA: Aneli odlučila da prekine svaki kontakt sa Đedovićem da bi Luki dokazala ljubav! (VIDEO)

Na današnji dan, 10. jun

Ne propustite sjajnu priliku – još danas! Posetite Egipatske Maldive uz akontaciju od 299€ i čak -10% popusta!
Osećam se poniženo u ovoj vezi: Luka saten u ćošak, raskrinkana njegova ljubomora na Stefana Karića! (VIDEO)
GASTOZ PRIZNAO DA SE OHLADIO OD ANĐELE: Puče veza nakon osam meseci, ona doživela slom živaca i počela da urla na sav glas! (VIDEO)

Neodoljiva ponuda! Pun pansion po ceni Polupansiona – uz samo 299€ akontacije na ovom letovalištu!

NOĆENJE PO CENI STANA Hotel u kome noć košta "samo" 81.000 dolara (VIDEO)

Najbolji svetski stejk u novom meniju restorana Grafičar

"Čistka" u Junajtedu
