Postoji mnogo različitih vrsta hleba, ali treba znati nekoliko osnovnih stvari da bi vam uspeo. Srećom, pekar Ričard Bertinet podelio je savete koje treba imati na umu ako želite savršen domaći hleb.
Počnite od lakšeg
Uvek je bolje započeti jednostavno i usavršavati svoje veštine pre nego što pokušate nešto izazovnije. „Ostavite kiselo testo za kasnije, shvatite osnove kako treba i složeniji hleb će izgledati manje zastrašujuće“, objašnjava Bertinet. Jednostavniji recepti su dobra osnova za izgradnju veština, kao što su mešenje testa, procena kada je testo spremno da se peče i slično.
Ne menjajte recept
„Ako želite mekan vazdušast hleb, morate da mesite testo i kada je lepljivo. Ne menjajte recept dodavanjem brašna. Može biti primamljivo, ali pečenje hleba je pomalo nauka, tako da su preciznost i poverenje u proces ključni“, kaže pekar.
Verujte svom instinku
Takođe je važno da slušate svoju intuiciju ako vam nešto govori. Testo je slično nama – ako je u prostoriji hladno, koristite topliju vodu za pripremu, a ako je jako vruće, koristite hladniju vodu.
Vežbajte, vežbajte, vežbajte
Verovatno nećete odmah napraviti savršen hleb, pa budite spremni da napravite nekoliko grešaka. „Nema grešaka, to su sve koraci na vašem putu savladavanje veštine pravljenja savršenog hleba“, kaže pekar.
Za početak, dajemo vam recept po kome se hleb ne mesi. Samo se izmeša i ispeče, a biće neodoljivo mekan.
Recept za hleb koji se ne mesi
Sastojci:
600 g brašna
500 ml vode
40 g kvasca
1 kašičica soli
1/2 kašičice šećera
Za posipanje:
2 kašike kukuruznog griza
Priprema:
U posudu sipajte mlaku vodu, dodajte izmrvljen kvasac, šećer, so i postepeno dodajte brašno. Mešajte drvenom varjačom. Kad se lepo sjedini da nema grudvica, ostavite na toplom mestu da nadođe. Nadošlo testo sipajte u podmazan kalup za pleh ili neki sličan ili ga obložite pek papirom, jer je testo ređe. Ostavite 10 minuta da nadođe. Pospite ga kukuruznim grizom. Pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni 10 minuta, a onda smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite još 10-ak minuta.