Postoji mnogo različitih vrsta hleba, ali treba znati nekoliko osnovnih stvari da bi vam uspeo. Srećom, pekar Ričard Bertinet podelio je savete koje treba imati na umu ako želite savršen domaći hleb.
Počnite od lakšeg
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja
Uvek je bolje započeti jednostavno i usavršavati svoje veštine pre nego što pokušate nešto izazovnije. „Ostavite kiselo testo za kasnije, shvatite osnove kako treba i složeniji hleb će izgledati manje zastrašujuće“, objašnjava Bertinet. Jednostavniji recepti su dobra osnova za izgradnju veština, kao što su mešenje testa, procena kada je testo spremno da se peče i slično.
Ne menjajte recept
„Ako želite mekan vazdušast hleb, morate da mesite testo i kada je lepljivo. Ne menjajte recept dodavanjem brašna. Može biti primamljivo, ali pečenje hleba je pomalo nauka, tako da su preciznost i poverenje u proces ključni“, kaže pekar.
Verujte svom instinku
Takođe je važno da slušate svoju intuiciju ako vam nešto govori. Testo je slično nama – ako je u prostoriji hladno, koristite topliju vodu za pripremu, a ako je jako vruće, koristite hladniju vodu.
Vežbajte, vežbajte, vežbajte
Verovatno nećete odmah napraviti savršen hleb, pa budite spremni da napravite nekoliko grešaka. „Nema grešaka, to su sve koraci na vašem putu savladavanje veštine pravljenja savršenog hleba“, kaže pekar.

Shutterstock
Za početak, dajemo vam recept po kome se hleb ne mesi. Samo se izmeša i ispeče, a biće neodoljivo mekan.
Recept za hleb koji se ne mesi
Sastojci:
600 g brašna
500 ml vode
40 g kvasca
1 kašičica soli
1/2 kašičice šećera
Za posipanje:
2 kašike kukuruznog griza
Priprema:
U posudu sipajte mlaku vodu, dodajte izmrvljen kvasac, šećer, so i postepeno dodajte brašno. Mešajte drvenom varjačom. Kad se lepo sjedini da nema grudvica, ostavite na toplom mestu da nadođe. Nadošlo testo sipajte u podmazan kalup za pleh ili neki sličan ili ga obložite pek papirom, jer je testo ređe. Ostavite 10 minuta da nadođe. Pospite ga kukuruznim grizom. Pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni 10 minuta, a onda smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite još 10-ak minuta.

UVEDENA VANREDNA ODBRANA PRVI PUT OD POPLAVA 2014.: Sava raste 2 cm na sat, u Šapcu se dežura duž obale

VEČERAS SPAVAMO SAT KRAĆE: Ne zaboravite da pomerite sat unazad
SUDAR DVA MATORINA TITANA: Dragana i Stefani u nikad većem okršaju, uputile jedna drugoj brutale uvrede: Ja ću se oprati, ali ti ćeš ku*va ostati! (VIDEO)

Ovaj deo Srbije noćas pod kišom i pljuskovima: Padaće i sneg

PROTESTI PROTIV MASKA: Demonstranti se okupili ispred Teslinih salona u više američkih gradova i Londonu
Peja konačno progovorio: Žestoko unakazio Munju, on pokušao da ga isprovocira preko Ene Čolić! (VIDEO)

TRI KINESKA DRŽAVLjANINA NESTALA SA BRODA U GANI: Veruje se da su ih oteli pirati
Napravili smo životu grešku: Terza se prisetio svojih loših postupaka, pa se poistovetio sa Stefani, a EVO šta je rekao o svom velikom drugu Munjezu... (VIDEO)

EKSKLUZIVNO Čuveni ekonomista Džefri Saks – „Srbija ima veliku šansu, da postane most, mesto povezivanja“

IZBEGNI PAD, OSIGURAJ DOBITAK!

Hrvatica blista: "Ponosna sam što sam se vratila s globusom"
Terza ti nije prijatelj: Sofija sasula Munji sve u lice, pa dobila priznanje od Stefani koje je šokiralo sve! (VIDEO)

VELIKA PROMENA PRI PODNOŠENjU ZAHTEVA U NEMAČKOJ: Počinje od 1. maja, a tiče se novog pasoša i lične karte

MLADOST Engobirani crep nove generacije i Energetski blokovi – provereni kvalitet uz 50 godina garancije!

HOROSKOP ZA NEDELJU, 30. MART Bikovi će danas ostati bez novca, Jarče izjeda nervoza, Vage će partner usrećiti
