Postoji mnogo različitih vrsta hleba, ali treba znati nekoliko osnovnih stvari da bi vam uspeo. Srećom, pekar Ričard Bertinet podelio je savete koje treba imati na umu ako želite savršen domaći hleb.
Počnite od lakšeg
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Uvek je bolje započeti jednostavno i usavršavati svoje veštine pre nego što pokušate nešto izazovnije. „Ostavite kiselo testo za kasnije, shvatite osnove kako treba i složeniji hleb će izgledati manje zastrašujuće“, objašnjava Bertinet. Jednostavniji recepti su dobra osnova za izgradnju veština, kao što su mešenje testa, procena kada je testo spremno da se peče i slično.
Ne menjajte recept
„Ako želite mekan vazdušast hleb, morate da mesite testo i kada je lepljivo. Ne menjajte recept dodavanjem brašna. Može biti primamljivo, ali pečenje hleba je pomalo nauka, tako da su preciznost i poverenje u proces ključni“, kaže pekar.
Verujte svom instinku
Takođe je važno da slušate svoju intuiciju ako vam nešto govori. Testo je slično nama – ako je u prostoriji hladno, koristite topliju vodu za pripremu, a ako je jako vruće, koristite hladniju vodu.
Vežbajte, vežbajte, vežbajte
Verovatno nećete odmah napraviti savršen hleb, pa budite spremni da napravite nekoliko grešaka. „Nema grešaka, to su sve koraci na vašem putu savladavanje veštine pravljenja savršenog hleba“, kaže pekar.

Shutterstock
Za početak, dajemo vam recept po kome se hleb ne mesi. Samo se izmeša i ispeče, a biće neodoljivo mekan.
Recept za hleb koji se ne mesi
Sastojci:
600 g brašna
500 ml vode
40 g kvasca
1 kašičica soli
1/2 kašičice šećera
Za posipanje:
2 kašike kukuruznog griza
Priprema:
U posudu sipajte mlaku vodu, dodajte izmrvljen kvasac, šećer, so i postepeno dodajte brašno. Mešajte drvenom varjačom. Kad se lepo sjedini da nema grudvica, ostavite na toplom mestu da nadođe. Nadošlo testo sipajte u podmazan kalup za pleh ili neki sličan ili ga obložite pek papirom, jer je testo ređe. Ostavite 10 minuta da nadođe. Pospite ga kukuruznim grizom. Pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni 10 minuta, a onda smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite još 10-ak minuta.

Neodoljiva ponuda! Posetite Egipatske Maldive uz akontaciju od 99€ i čak do -12% popusta!

EXPO 2027 U BROJKAMA I ČINJENICAMA Najveći međunarodni događaj u istoriji Srbije

KAMEN KOJI JE ZAUSTAVIO VREME Šta je 14 miliona ljudi videlo na EXPO 1970?
Ako neće biti veze, biće svadbe: Sofi ne odustaje od namere da smota Mateju, on najavio njihov zajednički projekat na srpsko-ukrajinskom jeziku! (VIDEO)
Poljaci nisu svesni šta ih čeka u Pazaru: Biće pakleno, više nema dileme

NA STAROJ PLANINI ŽUBORI STOTINE VODOPADA Pravi su biseri prirode - od njihove lepote zastaje dah

MAKSIM GORKI JE UŽIVAO U VRNJAČKOJ BANJI! Ruski pisac je bio oduševljen Srbijom i Srbima
ANELI AHMIĆ ĆE POZILI! Sandra Obradović odlučila da će uzeti stan u Španiji od Lukinog oca, pa Kačavenda razotkrila TAJNI razgovor sa Biljanom Vujović! (VIDEO)

Egipatski Maldivi – nikada povoljnije! Jutarnji polasci svake nedelje uz 299€ akontacije I čak do -10% popusta!

Poznati prvi favoriti među imenima za maskote Expo 2027 Beograd

„EKSPO NIJE SAMO SVEČANOST“… Izložba je „motor“, znak da je Srbija okrenuta svetu

Ideja zakona o Ekspu nije da objekti prođu bez provere, biće bezbedni za upotrebu

Šta će Rusija reći na ovo? Rojters objavio šokantan plan Kijeva za prve linije fronta: Pozvali su sve zapadne kompanije...

Neodoljiva ponuda! Nezaboravno beli pesak, tirkizno more afričkog Mediterana i All Inclusive već od 418€ – na samo dva sata leta od Vas!

TOKOM SVETSKOG PRVENSTVA U VATERPOLU 3000 DINARA I 1500 FREE SPINOVA SAMO U ADMIRAL BETU
