Mala zlatna pravila čuvanja hrane u frižideru: Sve što treba da znate na jednom mestu, 1 je od ključne važnosti!

Vesti 10.10.2023 20:20 0

Ovo morate znati...

Frižider

Shutterstock

Većinu južnog voća ne bi trebalo da čuvate u frižideru, tvrdi Dajetlind Hanrijder, profesorka prehrambenih nauka na nemačkom Univerzitetu Anhalt. Problem stvara gas etilen.

Taj gas proizvode jabuke, zbog čega će voće smešteno u njihovoj blizini brže truliti. Takav gas proizvodi i paradajz koji u frižideru brže gubi aromu. Avokado, kruške, smokve, nektarine, šljive takođe proizvode etilen.

Najosetljivije povrće na hladnoću su patlidžani. I dok se s paradajzom možda odlično slažu u jelima, njihova osetljivost na etilen ukazuje da ih treba čuvati dalje od njega.

Ako se ispravno čuva, na temperaturama od 10 do 13 stepeni, patlidžani mogu ostati sveži maksimalno deset dana, piše Krstarica.

Patlidžan

Shutterstock

 

 

Mahunarke ne bi trebalo čuvati duže od tri dana na hladnom i suvom mestu. Karfiol još i kraće, dan ili dva. Ako se pojave crne mrlje, to su plesni i karfiol više nije za jelo. Takva plesan čak može sadržati i otrovne, kancerogene sastojke. Ne pomaže ni ako se mrlje odstrane, jer pored njih na cvetu se nalaze i one nevidljive golom oku.

Šargarepe mogu biti u frižideru, ali ih treba ukloniti iz ambalaže u kojoj se pakuju u prodavnicama. Šargarepe zajedno mogu u frižideru da stoje nedelju dana, ali oprane, očišćene i skladištene pojedinačno biće dobre i četiri nedelje.

 

 

Bonus video:

 

@najzena.rs Supermodel i od nedavno voditeljka Danijela Dimitrovska ispred naše kamere napravila je ukusnu, brzu i zdravu salatu za sve dame koje su žurbi, a paze na svoju liniju. Podelite sa nama kako vam se dopao ovaj recept kada ga isprobate 😋 #zena #najzena #fyp #foryoupage #foryou #fpyシ #fypシ゚viral #danijeladimitrovska ♬ Synchronize (Instrumental) - Milky Chance

 

Komentari (0)
Loading