Biće kao nova: Spasite obuću koja je mokra od kiše, nisu potrebni skupi proizvodi, sve imate u kući!

Vesti 25.09.2023 17:45 0

Kada su jaki pljuskovi, kao ovih dana, noge će vam ostati suve samo u gumenim čizmama. Ali ako ih ne nosite, šta god da obujete, natopiće se kišom. Bilo da su cipele i patike od kože, skaja ili platna one posle toga mogu da se deformišu i dobiju neprijatan miris. Evo kako to da sprečite i da ih osušite bez posledica.

obuća

Shutterstock

Uklonite prljavštinu

Ako je obuća potpuno natopljena vodom, čim dođete kući prvo je očistite je spolja i iznutra od blata i prljavštine. Uradite to četkom za obuću ili suvom krpom.  

Izvadite pertle i uložak

Kada skinete pertle obuća će se brže osušiti, a i pertle. Iz obuće natopljene vodom, obavezno izvadite uložak da bi se cipela bolje provetril. To će sprečiti deformisane obuće, kao i i stvaranje neprijatnog mirisa. Nakon što izvadite uložak, obrišite unutrašnjost cipela suvom krpom ili ubrusom.

Podignite ih

Kada mokra obuća stoji na podu, voda će slivati na dole i ostati nakupljena ispod đona, zbog čega bi mogao da se iskrivi, ali i da se stvori neprijatan miris. Zato podignite obuću tako da može da se osuši cela. Idealno je da je stavite na rešetkasti stalak za obuću, ako ga imate, a možete i na sušač za veš.

Gurnite unutra novine

Zgužvajte dve strane starih novina i uguraajte u obuću. Odlično će upiti vlagu. Ukoliko primetite da su posle izvesnog vremena novine natopljene, zamenite ih suvim. Nikako ne treba mokru obuću sušiti pored grejalice, klime ili fenom, jer se tako može oštetiti.

Komentari (0)
Loading