Ukoliko se ne želi koristiti neki od neprirodnih konzervanasa, tegle napunjene paprikama se prethodno pasterizuju. Povrće treba da je zdravo, svježe bez znakova oštečenja. Pribor i posude/tegle, poklopci i ostalo posuđe moraju biti perfektno čisti.
Zato smo za vas pripremili recept za kisele paprike u tegli, a najbolje od svega je to što su bez konzervansa.
Od navedenih sastojaka dobićete tri tegle kiselih paprika.
Sastojci:
- 1,5 kg mesnatih crvenih paprika
- 3 čena belog luka
- 3 kašičice soli
- 12 kašičica šećera
- 12 kašičica sirćeta
- 1 l ključale vode
- biber u zrnu
- peršun
Priprema:
Paprike operite, pa ih očistite od semenki i drški, pa ih uspravo isecite na listiće. U čiste tegle, uspravno ređajte papriku.
Beli luk isecite sitno.
Kada napunite teglu, dodajte malo belog luka, bibera u zrnu i peršuna. U svaku teglu stavite po jednu kašičicu soli i po četiri kašičice šećera.
U svaku teglu sipajte po četiri kašičice alkoholnog sirćeta. Paprike prelijte ključalom vodom, sve do vrha.
Tegle dobro zatvorite čistim poklopcima, pa ih stavite u hladnu rernu na 90 stepeni i ostavite tako 90 minuta.
Posle 90 minuta isključite šporet, pa ostavite zimnicu da prenoći u šporetu.
Sutradan, paprike su spremne za jelo.