Ovo cveće sadi se u septembru: Ako hoćete da se dobro primi, ovo obavezno morate da uradite

Jelena Vukelić Vesti 24.08.2023 20:21 0

Iako se sadnja može obaviti i u proleće, jesenja je bolja jer je zemljište toplije i biljke će se lakše primiti

cveće

Shutterstock

Septembar je idealno vreme za sadnju i presađivanje zimzelenih biljaka i perena koje cvetaju tokom proleća i leta. Iako se sadnja može obaviti i u proleće, jesenja je bolja jer je zemljište toplije i biljke će se lakše primiti.

U septembru možete posaditi i božur, jer je to najbolji mesec za njegovo razmnožavanje. Razgrnite korenje božura da biste došli do gomoljastog dela, nožem odrežite deo korena sa nekoliko zdravih pupoljaka i posadite u saksiju. Kod žbunastih božura koren se prekriva sa 3 do 5 cm zemlje, piše Magično bilje.

Grmoliki božur sadi se tako da mesto kalemljenja bude od 10 do 15 cm ispod površine zemlje. Najpovoljnije vreme za sadnju je od sredine septembra do oktobra. Na dnu sadne jame stavite drenažni sloj debljine 20 cm, zatim sloj kvalitetne humusne zemlje i osmokotno đubrivo, pa još jedan sloj kvalitetne zemlje. Vodite računa da koren ne dođe u dodir sa đubrivom.

Jesenja sadnja i orezivanje ruža

Pravo je vreme za setvu travnjaka. Na starijim travnjacima travu kosite na 2-3 cm dužine da bi se pospešilo bokorenje. Obavezno uradite aeraciju i podsejavanje ogolelih mesta, a zatim nađubrite đubrivima sa većim sadržajem fosfora. Krajem septembra na travnjak nanesite kompost u tankom sloju (50 litara na 20-25 m2).

Tokom septembra orežite živu ogradu i ruže, a krajem meseca možete početi sadnju lukovica (lala, krokusa, narcisa, zumbula, nerina, fritilarija...) da biste u proleće imali raskošnu baštu punu boja i mirisa. Na dnu jamice, iskopane za sadnju lukovica, stavite šaku peska, a odozgo šaku humusnog đubriva i zemlju.

Komentari (0)
Loading