Danas se sve češće zimnica kupuje, a nekada nije mogla da se zamisli domaćinska kuća bez nje. Naše bake su pored standradnih specijaliteta, obavezno spremale i slatko. Ovaj slatkiš se služio svim gostima, a može da se pravi od raznog voća i dosta podseća na džem.
Slatko ne zahteva preterane kulinarske sposobnosti, a naš predlog je da napravite ovaj pravi domaćinski od smokvi i jabuka. Kombinacija je savršena, a cela kuća će vam mirisati.
Sastojci:
- 2 kg smokvi
- 2 kg šećera
- 200 ml vode
- 1 limun
Priprema:
Smokve operite, pa im isecite peteljke i ostavite da se osuše. Nakon toga svaku probušite čačkalicom na par mesta. U veću šerpu staviti šećer i vodu da provri. U šerpu sipajte vodu i šećer, pa ostavite da tečnost krene da vri. Povremeno promešajte i kada se šećer otopi dodajte smokve. Nastavite da kuvate sat vremena na tihoj vatri. Na kraju sipajte sok od pola limuna, a drugu polovinu isecite na kriške. Sklonite sa šporeta i pokrijte mokrom krpom. Ostavite da prenoći, pa ujutru sipajte u sterilisane tegle, dobro zatvorite i ostavite do služenja.