Langoš je domaće mađarsko jelo koje se često priprema i u Vojvodini.
Sastojci:
- oko 1 kg. brašna
- 40 gr. svežeg kvasca
- 3 kašike ulja
- 700 ml. mlake vode
- 2 kašičice šećera
- 1,5 kašičica soli
- ulje za prženje
- 2 čena belog luka
- 3 kašike ulja
- 400 gr. kisele pavlake
- 400 gr. narendanog kačkavalja (bilo koji)
- so
Priprema:
- Količina sira i pavlake može i po vašem ukusu. U vanglu stavite malku vodu, šećer, ulje, kvasac i izmešajte. Postepeno uz pomoć dodajte brašno i naravno ne zaboravite so. Zamesite meko testo, poklopite i ostavite na toplom da fino naraste.
- Nadošlo testo premesite i pravite manje loptice. Prekrijte ih da još malo odstoje, tek toliko dok čekamo da se ulje zagreje. Svaku lopticu rukama razvucite i spuštajte u vruće ulje. Pržite sa obe sttrane dok fino ne porumene pa izvadite na papirnu salvetu da se ocede od viška masnoće. I tako do kraja, dok ne ispržite sve langošice.
- Beli luk sitno izrendajte ili iseckajte i izmešajte sa ulje i premažite langošice dok su još vruće. Potom bogato namažite kiselu pavlaku, posolite i pospite sirom.
BONUS VIDEO