Domaća i američka pita su dve potpuno različite vrste deserta, a ako se dobro spreme uz kvalitetne sastojke, teško bi bilo odlučiti šta je ukusnije.
Ipak prija kad se napravi promena a hrskave kore zameni krhko testo, mirisni začini sa puterom i neodoljive jabuke!
SASTOJCI:
Testo:
- 125 g brašna
- jaje
- 50 g šećera
- 1 vanilin šećer
- jedan prašak za pecivo
- 50 g otopljenog putera
Fil:
- 4 jabuke (oljuštiti, očistiti i tanko iseckati)
- 25 g putera
- pola kašičice cimeta
- prstohvat muškatnog oraščića
- dve kašičice gustina
- 45 g šećera
- 1 vanilin šećer
- sok od pola limuna
Da li ste probali i ove recepte?
30 minuta i SAMO 4 SASTOJKA do neodoljivog banana hleba koji možete da grickate DO SUTRA!
Doručak koji se sprema DOK VI SPAVATE? Samo PAR SASTOJAKA i imaćete OMILJEN OBROK svakog dana!
PRIPREMA:
Testo se priprema tako što ćete brašnu dodati jaje, šećere, prašak za pecivo i otopljeni puter i sve zamesiti kašikom.
Masa treba da se ne lepi za činiju. Trećinu testa odvojte i zamotajte u pvc foliju i stavite u frižider, a preostalo testo razvijte i prebacite zajedno s papirom za pečenje u kalup prečnika 15 ili 17 cm.
Fil:
Otopiti puter u tiganju dubljem ili šerpi. Jabuke sitno naseckati, dodati šećere i sok limuna. Izmešati.
U otopljeni puter dodati jabuke i pržiti na srednje jakoj temperaturi oko 2-3 minuta. Nakon toga dodajte cimet i muškatni orah i promešajte. Poklopite da se kuva do 12 minuta, uz povremeno mešanje. Oko devete minute dodajte dve kašičice gustina. Ostavite još 2-3 minuta da se fino zgusne.
Nakon toga jabuke blago izgnječiti viljuškom ili spravicom za pire. Fil prebacite u kalup na testo. Poravnajte i pospite još malo šećerom i cimetom.
Preostali deo testa narendajte na krupno i pospite odozgo.
Pecite na 180 stupeni oko 30-45 minuta.
Prijatno!