Kad kažemo pita - prvo na šta pomislimo su starinske poslastice čiji nam je ukus odavno poznat. Ovog puta zaobilazimo "bakinu kuhinju" i oblačimo slatku pitu u neodoljiv kiš uz prepoznatljive voćne ukuse.
Ne plašite se, jer bukvalno svaki početnik može da se upusti u ovu kulinarsku avanturu i da pritom servira pravu gastro-deliciju za nepca!
KIŠ SA JABUKAMA:
SASTOJCI:
- 200 g brašna
- 100 g margarina
- 50 g šećera u prahu
- Prstohvat soli
- 1 jaje
- 1 kg jabuka
- 1 limun
- 2 kašike otopljenog putera
- 1 kašičica cimeta
- 3 kašike šećera
PRIPREMA:
Brašno prosejati, napraviti udubljenje, dodati sitno seckani margarin, sećer, so i razmućeno jaje. Rukom umesiti testo dok se sve sjedini, napraviti glatko testo, a zatim ga uviti u foliju i ostaviti da odstoji oko sat vremena u frižideru. Za to vreme oguliti jabuke, iseći ih na četvrtine, pa na tanke kriškice, a zatim preliti sokom limuna da ne potamne. Oklagijom razvući testo, prebaciti ga u zamašćeni pleh, pa potom složiti jabuke. Preliti jabuke otopljenim puterom, cimetom i šećerom. Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 25 minuta ili dok fino ne porumeni.
KIŠ OD BUNDEVE:
SASTOJCI:
- 200 g brašna
- 50 g šećera u prahu
- 1 žumance
- 100 g maslaca
- 2 kašike vode
- 350 g bundeve
- 1 kašičica cimeta
- 1 kašičica đumbira u prahu
- ½ kašičice muskatnog oraščića
- 2 jaja
- 100 g šećera
- 200 ml slatke pavlake
- 100 g seckanih badema
- 1 kesica vanilin šećera
PRIPREMA:
Umesite glatko testo od brašna, praška za pecivo, šećera, žumanceta, vode i maslaca. Uvijte testo u providnu foliju i ostavite da odstoji u frižideru oko 30 minuta, a može i duže. Nakon toga, izvadite testo iz frižidera i razvaljajte oklagijom, pa potom prenesite u zamašćeni okrugli pleh. Izbockajte viljuškom, pa zapecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta. Izvadite i ostavite da se prohladi. Bundevu prodinstajte na malo putera, pa potom ispasirajte štapnim mikserom. Pomešajte sa slatkom pavlakom, bademima i šećerom. Rasporedite fil od bundeve sa začinima i šećerom na testo, poravnajte i zapecite u zagrejanoj rerni 180 stepeni oko 30 minuta.
Obradujte nepca i ovim poslasticama:
Žene u SRBIJI poludele su za SLATKOM SARMOM: Evo kako da je napravite za samo 15 MINUTA
Ova salata je pravi HIT zbog JEDNOG SASTOJKA: Neke će da osveži, a neki će je sa GAĐENJEM odbiti
ČOKOLADOM PROTIV KARJESA: Zanimljivosti o najomiljenijoj poslastici na svetu
PITA SA SIROM I MALINAMA :
SASTOJCI:
- 150 g keksa
- 3 kašike maslaca
- 2 kesice vanillin šećera
- 400 g neslanog krem sira
- 250 ml slatke pavlake
- 2 kašike šećera u prahu
- 360 g malina
- 2 kasice vanillin šećera
- 1 kašičica gustina
PRIPREMA:
Najpre pripremite crveni fil i to tako što ćete u mikrotalasnoj pećnici odmrznuti maline. Potom ih ukuvajte sa šećerom i dodajte guistin. Promešajte pazeći da ne ostanu grudvice i sklonite sa ringle. Ostavite sa strane da se ohladi. Keks sameljite i pomešajte sa otopljenim maslacem. U pleh sipajte mešavinu maslaca i keksa pa potom poravnajte kašikom ili nožem. Umutite krem sir sa šećerom i vanilin šećerom, a zatim dodajte slatku pavlaku. Dobijeni slatki klem sipajte preko mlevenog keksa. Na kraju sipajte crveni fil. Možete služiti odmah ili ga ostaviti u frižider da se sasvim ohladi. Dekoracija svežim voćem po želji.