Korišćenje zamrzivača je odličan način da imate uvek spremne namirnice koje u tom trenutku ne možete kupiti sveže.
Brojne su namirnice koje se mogu i nekoliko meseci čuvati u zamrzivaču, mnogo duže nego u frižideru.
Profesionalni kuvari se ustvari često oslanjaju na namirnice koje imaju u zamrzivaču, a otkrivaju i o kojim se to namirnicama radi i zašto ih je važno tako čuvati.
Piletina
Nikada nije loša ideja da zamrznete komade piletine koja se može u zamrzivaču čuvati i do četiri meseca.
- Ono čega najviše ima u mom zamrzivaču je piletina bez kosti i kože - kaže šef Šeli Robinson i dodaje kako je piletina dobar izvor proteina i može da se koristi u raznim jelima. Takođe, piletina se mnogo brže odmrzava od ostalog mesa.
Banane
Banane vrlo brzo sazrevaju, a kada se to dogodi imate samo dve opcije - ili ih pojedite odmah ili ih zamrznite.
- Kada dobiju braon boju, vi ih nasecite na kolutiće i stavite u zamrzivač. Ono što ćete dobiti je ukusan sastojak pri ruci kada treba pripremiti zdravi napitak od voća, ali ih možete koristiti i za pripremu raznih jela - navodi šefica kuhinje Jesika Randava.
Maslac
- Zamrzavam maslac u komadu jer ga često koristim, a ovo je idealan način da osigurate da ga uvek imate - kaže. Dodaje i kako maslac može u zamrzivaču stajati i do četiri meseca.
Hleb
Iako je sveži hleb najbolji, ako ga ne iskoristite isti dan, možete ga zamrznuti na šest meseci.
- Nakon što ga narežem, zamotam ga u papr u kom sam ga kupila pa stavim u plastičnu vrećicu, dobro zatvorim i ostavim u zamrzivač - kaže šef Brus Hil. Osim što će se brzo odmrznuti i biti spreman za korištenje, možete od njega da napraviti lako prezle.
Smrznute borovnice
Nije svako voće za zamrzivač, ali borovnice svakako jesu, navodi Šokej i dodaje kako će često kvalitet biti još bolji jer se zamrzavaju čim se uberu.
Začine
Sveži začini mogu stajati u zamrzivaču i do godinu dana a da se pokvare. To znači da ako ste ubrali previše bosiljka ili perišuna, uvek ga možete ostaviti u zamrzivaču i koristiti usred zime. Mič Prenski, šef kuhinje, kaže kako ih on naseče i stavi u posudu za led, a kad mu zatreba samo izvadi kockicu i doda jelu.
Važno je naglasiti da će njihov kvalitet i aroma biti jednaki svežem bilju.
Grašak
- Odlična namirnica za čuvanje u zamrzivaču, posebno jer je često koristimo i možemo dodati raznim jelima, a tokom jeseni i zime nam baš nisu dostupne slične sveže namirnice - navodi Klaudija Sidoti, šefica kuhinje.
Slanina
Većina mesa će biti dobra za korišćenje oko četiri meseca nakon što ste ga ostavili u zamrzivač, ali to se ne odnosi na slaninu koja može stajati i do šest meseci. Šefica Scism kaže da je najbolje da je stavite u plastičnu foliju i ostavite u zamrzivač.
Ako niste znali, slaninu je lakše seći kada je zamrznuta, što je jako dobra vest. Uz to, vema brzo se odmrzava.
Supa
Domaća supa je uvek ukusna i može da se koristi kao bujon za mnoga jela, a zamrznuta može da stoji i do šest meseci. Kuvarica Step Jong kaže kako je pileći bujon najbolje pripremati jer se može koristiti kao supa, ali i kao dodatak raznim jelima. Takođe je možete sipati u posudu za led, pa uzimati količine koje su vam potrebne.