Potrebno je: 500 g pilećeg belog mesa, 1/2 korena peršuna, 1/3 korena paškanata, 100 g celera, 3 srednja krompira, 2 šargarepe, 1 list lovora, 2 kašičice soli, 1 kašičica bibera, 2 kašičice suvog biljnog začina, 2 žumanaca, 2 dl kisele pavlake, sok od limuna i 1,5 l vode.
Priprema:
Pileće belo meso oprati, staviti u šerpu sa oko 1,5 l hladne vode, poklopiti i staviti da se kuva.
Kada voda provri, dodati povrće i posoliti. Zatim dodati i polovinu količine suvog biljnog začina, biber i list lovora.
Kada meso bude kuvano, skloniti sa šporeta i procediti.
Meso i povrće ostaviti da se malo ohladi. Meso iseckati na kockice, kao i šargarepu, krompir i celer. Ostatak povrća odstraniti.
Proceđenu tečnost vratiti u šerpu i dodati iseckano meso i povće. Zatim dodati ostatak suvog biljnog začina i staviti da ključa još par minuta.
U posebnoj činiji umutiti žumanca i kiselu pavlaku.
Skinuti šerpu sa šporeta i u vrelu tečnost sipati tanak mlaz smese od žumanaca i pavlake, uz neprestano mućenje čorbe viljuškom, ali samo po površini čorbe, nikako u dubinu, da se ne naprave grudvice. Tek kada se sipa sva smesa, promešati celu količinu čorbe.
Pre serviranja, može se dodati sitno seckani peršunov list, a po po želji i dodatno zakiseliti sokom od limuna ili sirćetom.
Prijatno!