Turšija je prirodni probiotik, a koristi od njenog konzumiranja su mnogobrojne: poboljšavanje imuniteta, regulisanje krvnog pritiska, ubrzavanje metabolizma, obnavljanje crevne mikroflore. Za sve one koji su protivnici upotrebe konzervansa, donosimo recept po kome su naši stari stavljali turšiju.
Potrebno je: 5 kg povrća za turšiju (krastavčići; paprike; šargarepa; zeleni paradajz; karfiol; sitan crni luk, ili drugo povrće po želji), 5 litara vode, 1 litar sirćeta 9%, 13 supenih kašika šećera, 5 supenih kašika soli, kesica vinobrana, začini (biber u zrnu, mirođija, ren..)
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
Priprema: Povrće dobro oprati i očistiti od peteljki. Papriku izbušiti kako bi voda ušla u nju. Šargarepu očistiti, kao i luk i paradajz. Zatim povrće staviti u bure i naliti vodom u kojoj je dodato sirće, so, šećer i vinobran. Bez dodavanja konzervansa.
Sve dobro promešati pa pritisnuti povrće da bude što dublje u vodi. Povrće možete dodavati i naknadno u tu vodu, ali isto i vodu možete da dodajete (sa sirćetom i začinima). Bure čuvajte na suvom i hladnom mestu, daleko od sunca.
Perica
16.11.2021 20:42Najbolji prirodni konzervans za turšiju je sušeni bosiljak! Stavite nekoliko grančica i da vidite čudo a isto važi i za kiseo kupus. Probajte nećete se pokajati.