Sirup za sok od višanja nekada se pravio u velikim količinama i bio je nezaobilazni deo zimnice. Nažalost danas sve manje imamo vremena da odvojimo za kupovinu namirnica i pripremu zimnice. Ipak, lepo je osetiti taj slatko-kiseli ukus na nepcima koji nostalgično vraća u neka lepša vremena.
Ovo je starinski recept za pripremu omiljenog osveženja tokom letnjih dana, Njegovo Veličanstvo: sirup od višanja!
SASTOJCI:
- 2 kg očišćenih višanja
- 1 kg šećera
- 500 ml vode
- 10 g limuntusa*
Da li ste probali i ovde recepte?
Cimet, puter i dosta oraha: PREUKUSNE rolnice gotve ZA TREN, još brže odu!
SPAS od tropske vreline: Probajte GASPAČO čorbu, LEDENO OSVEŽENJE koje ćete OBOŽAVATI!
PRIPREMA:
Sjedinite višnje i šećer i dobro izgnječite. Zatim spajte vodu, izmešajte i ostavite u frižideru par sati da odstoji. Ocedite sok, a višnje dobro iscedite (kako biste dobili što više soka). Po ukusu dodajte limuntus, u zavisnosti koliko su višnje kisele. Sirup od višanja možete sipati u plastične flaše i čuvati u zamrzivaču ili sipati u staklene i pasterizovati. Od ove količine se dobija oko 2 l sirupa.
Da li i vi pravite domaće sokove?