Spremite najukusniji POSNI prebranac: Pratite ovo uputstvo i nećete pogrešiti

Vesti 06.01.2023 09:46 0

Nema dana posta bez obilnog ručka čiji je jedan od glavnih delova – pasulj prebranac, posno jelo koje se priprema jednostavno, a brzo puni stomak

posni prebranac

Shutterstock/Prebranac

Jela od pasulja spadaju u omiljena u srpskoj tradiciji, a posni dan nezamisliv je bez kvalitetnog pasulja prebranca. Ovo začinjeno, izdašno, jako i sočno jelo obavezan je deo praznične trpeze za Badnji dan i Veliki petak, a priprema se jednostavnije nego što misle oni koji nemaju mnogo iskustva u kuhinji

Sastojci:

  • pola kilograma krupnog belog pasulja
  • 1 cela glavica belog luka
  • pola kilograma crnog luka
  • biber u zrnu
  • 250 ml ulja
  • mlevena paprika
  • tucana ljuta paprika
  • 1 suva paprika
  • lovorov list

 

Priprema

Dobro operite pasulj, pa ga stavite u šerpu i prelijte vodom. Kuvajte 5 minuta nakon što proključa, pa prospite vodu i nalijte novu. Ponovo prospite 5 minuta posle ključanja, pa treći put sipajte vodu preko pasulja i ostavite da se u njoj kuva. Dodajte 2 kašike ulja, zrna bibera po ukusu i lovorov list i ostavite da se kuva.

Kada je skoro gotov (ali ne sasvim kako se ne bi raspadao!), počnite da sečete crni luk na rezanca. Crni luk dinstajte na tihoj do srednjoj vatri oko 10 minuta, pa mu dodajte mlevenu i tucanu papriku, so i mleveni biber, sve dobro promešajte.

Na dno posude za pečenje sipajte malo ulja iz posude u kojoj spremate luk, pa preko poređajte nekoliko kašika pasulja. Odozgo rasporedite prženi crni luk crni, pa sitno seckan beli, pa opet pasulj i luk.

Završite pasuljem i prelijte uljem. Potom stavite u rernu i pecite oko 30 min da se lepo zapeče i tečnost malo ispari.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)
Loading