Sastojci:
za 6 velikih debljih palačinki
- 100 g brašna
- 2 jaja
- 1,5 dl jogurta
- 200 g spanaća
- 3 struka mladog luka, može i stari
- 250 g sremskog sira
- 150 g trapista
- malo soli, bibera, peršuna
- 1 kašika ulja
- 1 dl vode
- malo belog luka u granulama
Priprema:
Spanać blanširajte, ocedite i sitno iseckajte. Možete da i malo propržiti i dodati malo belog luka, ali nije neophodno. Umutiti 1 jaje, jogurt, kašiku ulja i 1 dl vode, pa mu polako dodavati brašno. Na kraju dodajte spanać i posolite. Od dobijene smese pecite palačinke.
Mladi luk sitno iseckati i propržiti ga na minimum ulja. Izmešati sremski sir, 1 jaje, polovinu izrendanog trapista, proprženi mladi luk i iseckan peršun.
Svaku palačinku namazati filom, presaviti na četvrtine i ređati u pleh. Poređane palačinke posuti preostalim trapistom. Zapeći u rerni dok se sir ne istopi. Palačinke služiti vruće, same ili uz prilog po želji.
Ovo je način pripreme debljih palačinki, a za pripremu tanjih palačinki koristite srmznuti spanać, koji je inače samleven, ili vi sami sameljite blanširani spanać.
Jedna mera je dovoljna za 5 do 6 debljih palačinki, u najvećem tiganju za palačinke, dok tankih dobijete duplo više.
BONUS VIDEO