Kvas je tradicionalni ruski recept fermentiranog napitka koji je vrlo koristan, a sadrži komponente koje aktiviraju rad jetre, bubrega i creva.
Kvas je napitak slatkastokiselkastog ukusa, a Rusi ga zovu i prirodni probiotik, jer je prepun hranljivih sastojaka koji regulišu rad organa za varenje. Pravi se veoma lako, ali se ne pije tako često. U toku dana se piju tri-četiri kašike pre obroka, a kada se kvas popije, pravi se pauza od tri meseca. Nakon toga, napitak se pravi još dva puta tokom te godine.
Crveni kvas
Potrebno je: 700 g cvekle, 2 kriške ražanog hleba ili kockica kvasca, 200 g meda ili šećera, 100 g suvog grožđa.
Priprema
Cveklu operite i isecite na komade, pa je poređajte u teglu od tri litra. Dodajte hleb, med i suvo grožđe, pa sve nalijte prohlađenom, prokuvanom vodom i dobro promešajte. Stavite poklopac, pa ostavite na toplom mestu oko šest dana da se fermentiše. Svakog dana dva puta dnevno promešajte kvas i skinite penu ako je potrebno.
Nakon šest dana procedite kvas kroz čistu gazu, a napitak čuvajte u frižideru.
Kontraindikacije:
Kvas nije preporučljiv za one koje imaju bolesne bubrege, pre same upotrebe, posavetujte se sa lekarom.