Ono što mi zovemo ruskom slatom, Rusi zovu – Olivije salata. Osmislio ju je davne 1860. Lusijen Olivije, šef čuvenog francuskog restorana Ermitaž u Moskvi, pišu na sajtu "196flavors.com".
Kako se navodi, danas se originalni recept samo može naslutiti, ali evo kako je to otprilike radio veliki Olivije.
Sastojci:
200 g kuvanog ili pečenog telećeg mesa
150 g dimljene šunke
100 g kuvanog ili pečenog pilećeg mesa
pet tvrdo kuvanih jaja
pet većih krompira
pet kuvanih šargarepa
pet kiselih krastavčića
250 g kuvanog graška
jedna manja glavica kuvanog karfiola
250 g majoneza
peršunov list i kolutovi kiselih krastavaca i limuna za ukrašavanje
Priprema:
Sve namirnice iseckajte na kockice, dodajte grašak i polovinu majoneza i sve lagano izmešajte. Stavite u činiju za služenje, prelijte ostatkom majoneza, ukrasite kolutovima kiselih krastavčića i limuna i do služenja držite na hladnom.
BONUS VIDEO
zora
26.12.2022 16:05Kad god vidim to sto zovu ruska salata uvek sam govorila da Rusi nisu prosli ni pored. Onda se pojave pametnice pa kao i uvek, eh, ti znas sve.