Umak marinara potiče iz kuhinje južne Italije i originalno je bio osmišljen za korištenje na pici, no izvrsno se slaže i s testeninom, brzo se priprema i vrlo je svestran. Ovaj skromni umak koristi se i u receptu za špagete gotove za 20 minuta, a koji se naziva i lažni bolonjez - ma, i bolji je od bolonjeza.
Sastojci za špagete s umakom (za četiri osobe):
- 1 konzerva (400 grama) paradajz sosa
- 1 kašičica maslinovog ulja, plus malo više za posipanje
- 2 čena belog luka, sitno naseckana
- 1/2 kašičice sušenog origana
- 1 mali luk, naseckan na kockice (prema želji)
- 1/4 -1/2 kašičice čili pahuljica (po želji)
- sol i biber
Postupak:
1. U loncu srednje veličine zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte beli luk, crni luk i prstohvat čili pahuljica ako ih koristite. Lagano prepržite dok ne poprimi zlaćanu boju, oko četiri do pet minuta.
2. Umešajte paradajz sos, origano i izdašan prstohvat soli. Smanjite temperaturu na slabu jačinu i pustite da se kuva 15 minuta uz povremeno mešanje.
3. Dok se umak krčka, skuvajte testeninu u posoljenoj kipućoj vodi, do al dente tvrdoće. Probajte umak, po potrebi začinite s još soli ili bibera.
4. Procedite testeninu (sačuvajte oko pola šoljice vode u kojoj se kuvala), umešajte je u umak, pojačajte vatru na jako i dobro protresite oko deset sekundi kako bi testenina upila ukus umaka.
5. Servirajte s malo maslinovog ulja ili ekstra devičanskog maslinovog ulja, malo origana i čili pahuljica za dodatan ljuti ukus.
BONUS VIDEO
![Loading](https://najzena.alo.rs/files/img/loader.gif)