Cvekla obiluje vitaminom C pa se preporučuje sportistima, ali i ljudima koji pate od anemije. Najbolje je konzumirati cveku sirovu ili ceđenu, mada su izuzetno zdrave i salate od cvekle.
Cvekla predstavlja najbolje prirodno sredstvo za detoksikaciju organizma, a i izuzetno je jeftina i dostupna na našem tržištu. Najbolje je sok popiti na prazan stomak tokom jutarnjih sati.
Evo kako da napravite najbolji sok od cvekle za detoksikaciju:
Sastojci:
- Pola kilograma sveže, oprane cvekle
- 1 veći krastavac
- 1 jabuka
- 1 limun
- 1 veza peršuna
- komadić svežeg đumbira
Priprema
Cveklu operite i oljuštite. Iseckajte je na manje komade. Stavite je u blender pa joj dodajte oljušten i iseckan đumbir, sok od jednog limuna, vezu peršuna, očišćenu i isečenu jabuku i krastavac. Sve sameljite u blenderu pa onda procedite kroz gazu ili krupniju sitku. Pulpa je poželjna i možete i nju koristiti.
Ovako napravljen sok može da traje 2 dana, ako se čuva u frižideru.