Ovu HRANU izbegavajte: Poznata nutricionistkinja kaže da LOŠE utiče na PAMĆENJE i fokus

Marija Gavrilović Vesti 14.12.2022 21:30 0

Hrana koju konzumiramo utiče na naše zdravlje na različite načine, pre svega na srce, obim struka, ali i na mozak, a to nikad ne treba zaboraviti.

Ovu HRANU izbegavajte: Poznata nutricionistkinja kaže da LOŠE utiče na PAMĆENJE i fokus

Shutterstock

Dr Uma Najdu, nutricionistkinja sa Harvarda, pisala je o tome kako ishrana utiče na raspoloženje, zdravlje mozga i sveukupno zdravlje. Ona savetuje da izbegavamo narednih pet vrsta namirnica ukoliko želimo da nam pamćenje i fokus budu očuvani, piše CNBC.

Vreme je za netoksičnu revoluciju

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

Visoko procesuirano ulje se dobija od soje, kukuruza, suncokreta i drugih namirnica i sadrži puno omega-6 masnih kiselina. Prevelika konzumacija ovih kiselina izaziva u telu proizvodnju hemikalija koje dovode do zapaljenja mozga. Preporučuju se maslinovo, kokosovo i avokadovo ulje.

Namirnice sa dodatim i rafinisanim šećerom

Našem mozgu treba glukoza kako bi bio funkcionalan, ali previše šećera može da dovede do viška glukoze u mozgu. To može pogoršati pamćenje i to se odnosi i na slane namirnice koje imaju skrivene šećere, a to su kečap, sosevi za testenine i druge gotove stvari iz kesice.

Procesuirane namirnice

Ishrana bogata visoko procesuiranim namirnicama može da dovede do lošijeg zdravlja ćelija organizma i povećanog rizika od degenerativnih bolesti. Pored toga, oni koji konzumiraju ovakvu hranu imaju veću šansu da osete blagu depresiju u odnosu na one sa drugačijom ishranom.

Hrana sa veštačkim zaslađivačima

Kada unosite veštačke zaslađivače koje nemaju nutricionističku vrednost, to može pogoršati nivo loših bakterija u crevima. Ovo se odnosi na saharin, sukralozu i steviju, a naročito na aspartam koji je povezan sa anksioznošću, a može povećati i nivo slobodnih radikala u mozgu.

Pržena hrana

Pohovana, duboko pržena ili hrana sa koricom mođe biti ukusna, ali isto tako može i negativno uticati na mozak. Jedno istraživanje pokazalo je da oni koji jedu puno ovakve hrane imaju lošije pamćenje i gore kongitivne sposobnosti.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

Komentari (0)