Sastojci za hleb sa semenkama:
- 500 g svežeg sira
- 6 kom jaja klase "L"
- 3 pune kašičice lanenog semena
- 1/2 šolje semena suncokreta
- 1/2 šolje semena bundeve
- 1 šolja ovsena kaša
- 1 kašičica prašaka za pecivo
- So - samo po ukusu
Takav hleb možete ispeći u pravougaonoj posudi za hleb, ali preporučujemo okruglu od 24 cm - izgleda senzacionalno.
Priprema:
Razbijte sva jaja u veliku činiju i dodajte odjednom, razbijajući sav svježi sir. Sada mešajte dok ne postane glatko ili možete izgnječiti viljuškom i mešati. U sirno-jajastu masu dodajte kašičicu praška za pecivo i soli po ukusu. Zatim ubacite sva zrna zajedno sa ovsenim pahuljicama u testo. Sve dobro izmešati dok se smesa ne sjedini.
Pripremljeno testo za hleb prebacite u pripremljen pleh obložen papirom za pečenje. Nežno oblikujte tako da bude ravnomerno raspoređeno. Sada pospite semenke suncokreta i bundeve na hleb. Možete dati puno zrna, ali nemojte potpuno pokrivati gornju površinu hleba. Uključite i zagrejte rernu na 180 stepeni C, grejači gore/dole bez duvanja. Stavite pleh u zagrejanu rernu 1/3 visine.
Vreme pečenja 60 minuta na 180 stepeni C. Nakon tog vremena proverite čačkalicom da li je hleb pečen unutra.