Sastojci:
- 400 g brašna
- 140 g šećera u prahu
- 60 g maslaca
- 2 jaja
- 2 kašike meda
- 1 ravna kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica mlevenih začina (karafinlić/klinčić, anis i cimet)
Priprema
Sjediniti sve suve sastojke: brašno (možete koristiti bilo koje brašno, može da se pomeša belo meko, tip 400 i integralno, pola-pola), šećer u prahu, sodu bikarbonu i mlevene začine. Polako izmešati i prosejati.
Pažljivo otopiti na najnižoj temperaturi med i maslac. Prohladiti.
Posebno žicom malo umutiti jaja, dodati rastopljen maslac i med, pa sve zajedno umešati u suve sastojke. Zamesiti glatko testo.
Kada je testo glatko, uviti ga u providnu foliju i ostaviti na hladno mesto, najbolje u frižideru i to minimum dva dana.
Posle najmanje dva dana izvaditi ga iz folije da se malo opusti na sobnoj temperaturi, razvući ga oklagijom na 5-6 mm (to ćete najbolje sami oceniti, u svakom slučaju ne treba da bude debelo, jer testo naraste, a ako je predebelo izgubi svou formu i oblik). Raznim modlama za kolače vaditi oblike, poređati ih na pleh obložen papirom za pečenje. I sada dolazi opet odokativna metoda, koliko peći i na kojoj temperaturi. Sami možete oceniti zavisno od šporeta, tako što ćete probati sa jednim. Medenjaci moraju biti fini i rumeni, a veoma brzo izgore, zato pažljivo. U svakom slučaju potrebno im je kratko vreme pečenja. Pazite ih.
Možda vas zanima…
Pečene prebacite na rešetku da se ohlade. Možete ih ukrasiti sa umućenim prah šećerom, nekoliko kapi limunuvog soka i vrućom vodom. Takvom se brzinom pojedu da se ne vredi mučiti. Ohlađene sačuvajte, ako uspete, u dobro zatvorenoj posudi.
Napomena: Ukoliko vam se testo mnogo lepi za ruke, slobodno dodajte još malo brašna, ali malo i postepeno, jer zavisi kolike su te kašike meda bile, a zavisi i od samog brašna, kvaliteta, granulacije, svežine.
NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!
BONUS VIDEO
