Međutim, kada je u pitanju ustajali hleb može postati osnova ukusnog obroka. Predstavljam vam našu omiljenu hranu kada ništa drugo nema kod kuće. I ne daj Bože, ovo nije loša zamena za večeru, to su jednostavno neverovatne palačinke - samo isečete bajat hleb na komadiće, sipati jaja i onda začiniti. I to je to. Čak i dete može to da podnese!
Recept za palačinke od starog hleba
Dakle, u praksi ćete jednom dodati 4 ili 5 kriški hleba. Jednom ćete koristiti zeleni grašak, a sledećeg dana brokoli - jer je upravo ostao posle ručka. Eksperimentišite sa prelivima i onim što imate „na zalihama“: kuvani karfiol, šargarepa, kelj, šunka, sušeni paradajz i komadi piletine. Slobodno eksperimentišite ovde!
- hleb - ustajale kriške oko 4-5 komada
- jaje - 2 kom
- mleko - 1/4 šolje
- luk - 1 mala glavica
- tikvice - 1 mali komad
- beli luk - 1-2 češnja
- ulje za prženje
- so, biber - po ukusu
- pavlaka - za serviranje
Priprema:
Hleb iseći na male (oko 1 cm) kocke.
Pomešajte sa jajima i mlekom, a zatim ostavite nekoliko sati da hleb dobro omekša.
Crni luk sitno iseckati, prodinstati na ulju i dodati u smesu zajedno sa belim lukom, solju i biberom istisnutim kroz presu.
Na kraju dodati tikvice krupne mreže, sve izmešati i začiniti po ukusu.
Zagrejte ulje u tiganju.
Smesu sa hlebom nanesite kašikom, lagano je rasporedite u obliku palačinke.
Pržite sa obe strane do zlatne boje.
Poslužite palačinke tople sa, na primer, malo pavlake