Sastojci:
- 1 paket kora za baklave
- 150g otopljenog i ohlađenog putera
- 1 ½l punomasnog mleka
- 200g pšeničnog sitnog griza
- 200g šećera
- 1 prstohvat soli
- 2 vanilinog šećera
- 2 supene kašike putera
- Cimet i šećer u prahu za serviranje
Priprema
Prvo spremamo vanila krem za Bugacu. U dublju šerpicu sipamo mleko, griz, šećer, vanilin šećer, so i kuvamo na srednjoj vatri. Mešamo sve dok ne provri. Dobićemo krem glatke teksture i ne previše gust. Dodajemo dve kašike putera da se stope u smesu.
Prebacimo krem iz šerpe u činiju da se hladi. Prekrijemo providnom folijom tako da folija dodiruje sam vrh krema. Na ovaj način sprečavamo da se stvori korica prilikom hlađenja na površini posude.
Za Bugacu nam je potrebna veća tepsija za pite, dobro podmazana puterom. Ređamo unakrsno prvih pet kora, tako da prekrijemo sve strane tepsije i da jedna četvrtina kore bude van. Svaku koru premažemo topljenim puterom.
Sipamo ohlađen vanila krem preko kora i ravnomerno raspodelimo. Sloj krema ne treba da bude debeo zato je bitno da koristimo veću tepsiju. Vratimo preko krema ostatke kora koji su van tepsije i namažemo ih puterom.
Od gore stavljamo preostalih 5 kora, tako da prekrijemo površinu Bugace. Prilikom ređanja, puterom premazujemo svaku koru pojedinačno. Višak gornjih kora, mekanom špatulom vratimo u tepsiju. Premažemo puterom celu površinu za kraj i Bugača je spremna za pečenje.
Pečemo oko 35 minuta na 200 stepeni sve dok kore dobro ne porumene. Kada je izvadimo iz rerne, Bugacu ostavimo da se ohladi desetak minuta, a potom sečemo na manje kockice, posipamo cimetom, šećerom u prahu i serviramo.
Prijatno!
NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!
BONUS VIDEO