BUGACA je omiljena poslastica Grka: Spremite slatki BUREK koji će raspametiti sve ukućane

Marija Gavrilović Vesti 09.11.2022 17:00 0

Bugaca, omiljeni grčki doručak koji je odavno postao omiljena poslastica svih onih koji se u Grčkoj nađu.

bugaca

Shutterstock

Sastojci:

  • 1 paket kora za baklave
  • 150g otopljenog i ohlađenog putera
  • 1 ½l punomasnog mleka
  • 200g pšeničnog sitnog griza
  • 200g šećera
  • 1 prstohvat soli
  • 2 vanilinog šećera
  • 2 supene kašike putera
  • Cimet i šećer u prahu za serviranje

 

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

Priprema

Prvo spremamo vanila krem za Bugacu. U dublju šerpicu sipamo mleko, griz, šećer, vanilin šećer, so i kuvamo na srednjoj vatri. Mešamo sve dok ne provri. Dobićemo krem glatke teksture i ne previše gust. Dodajemo dve kašike putera da se stope u smesu.

Prebacimo krem iz šerpe u činiju da se hladi. Prekrijemo providnom folijom tako da folija dodiruje sam vrh krema. Na ovaj način sprečavamo da se stvori korica prilikom hlađenja na površini posude.

Za Bugacu nam je potrebna veća tepsija za pite, dobro podmazana puterom. Ređamo unakrsno prvih pet kora, tako da prekrijemo sve strane tepsije i da jedna četvrtina kore bude van. Svaku koru premažemo topljenim puterom.

Sipamo ohlađen vanila krem preko kora i ravnomerno raspodelimo. Sloj krema ne treba da bude debeo zato je bitno da koristimo veću tepsiju. Vratimo preko krema ostatke kora koji su van tepsije i namažemo ih puterom.

Od gore stavljamo preostalih 5 kora, tako da prekrijemo površinu Bugace. Prilikom ređanja, puterom premazujemo svaku koru pojedinačno. Višak gornjih kora, mekanom špatulom vratimo u tepsiju. Premažemo puterom celu površinu za kraj i Bugača je spremna za pečenje.

Pečemo oko 35 minuta na 200 stepeni sve dok kore dobro ne porumene. Kada je izvadimo iz rerne, Bugacu ostavimo da se ohladi desetak minuta, a potom sečemo na manje kockice, posipamo cimetom, šećerom u prahu i serviramo.

Prijatno!

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

 

 

 

img
20. 06. 2025 11:43

Poznati prvi favoriti među imenima za maskote Expo 2027 Beograd

img
25. 07. 2025 10:19

KROZ SRBIJU NA DVA TOČKA: Sedite na bicikl, i doživite nezaboravnu avanturu koja se pamti!

img
28. 07. 2025 20:42

Bude mi teško, ugasim telefon... Peja priznao da i dalje voli Enu, još nije spreman za NOVU LJUBAV! (VIDEO)

img
28. 07. 2025 20:33

Iran preti: Ako krenete opet, sledi odmazda bez milosti; "Napad će biti silovit"

img
25. 07. 2025 13:15

SPORTSKI JACKPOT RAZLOG VIŠE ZA IGRU! Prematch + live

img
27. 07. 2025 00:00

POBEGNITE OD VRUĆINE U ČUDESAN PODZEMNI SVET Otkrijte pećine Srbije - savršen izlet za sve generacije!

img
16. 07. 2025 00:00

Osvežite vaš krov Mladost NATUR PRO 12 crepom uz 50 godina garancije!

img
28. 07. 2025 18:02

VLADA SRBIJE OGRANIČILA CENE GORIVA NA JOŠ 6 MESECI Evo koliko je dizel za poljoprivrednike

img
28. 07. 2025 20:39

"DEVOJČICE SU SE UZNEMIRILE, POJAČALI SMO CRTAĆE..." Oglasio se Žarko Mićin nakon novog napada blokadera na njegovu kuću

img
28. 07. 2025 20:16

Zelenski: Trampe, hvala!

img
28. 07. 2025 20:36

FURNIJE ZAGRMEO NA TVITERU: Francuz otkrio šta mu najviše smeta u evropskoj košarci!

img
28. 07. 2025 20:33

Opasna pretnja: Ako krenete opet, sledi odmazda bez milosti; "Napad će biti silovit"

img
28. 07. 2025 20:16

Bivši kapiten Voždovca završio misiju u Letoniji i gleda ka Srbiji

img
28. 07. 2025 20:30

Žestok početak emisije: Gledateljka napala Enu Čolić, Peja otvorio sve karte i otkrio kakve kritike je dobio od PORODICE! (VIDEO)

img
28. 07. 2025 20:32

"Mogao je da me ubije": Jovana Jeremić zamalo izbegla tragičan ishod - Danas sam gledala smrti u oči

img
28. 07. 2025 20:33

DELIĆ UBIO ŽUGIĆA? Ministar se pozvao na izjavu bivšeg telohranitelja Brana Mićunovića

Komentari (0)