Posadite kod kuće NAJLEPŠI JESENJI CVET: Najtraženiji je NA SVETU, a ne zahteva mnogo vremena i truda

Vesti 02.10.2022 11:15 0

Ne zahteva mnogo truda i vremena, a daje prelepe cvetove od proleća do jeseni

Posadite kod kuće NAJLEPŠI JESENJI CVET: Najtraženiji je NA SVETU, a ne zahteva mnogo vremena i truda

Shutterstock

 

Fizalis, poznatiji kao peruanska jagoda ili kineski fenjer je grm na kojem raste bobičasto voće, a jesen je trenutak kada pokazuje svu svoju lepotu.

Može da dostigne najviše metar, pa je pogodna za balkone koji su okrenuti ka jugu ili zapadu. Cveta od proleća do jeseni, a od belih cvetova nastaju zeleni lampioni, koji krajem avgusta postaju bež. Upravo ovaj plod je najveća atrakcija ove biljke, jer narandžaste bobice izgledaju kao lampioni.

Lampioni su najlepši jesenji ukras, jer su okruženi listovima u obliku srca. Membrana oko plodova se polako suši, pa će kada sazru, narandžaste loptice izgledati kao klikeri u mrežici.

Zimi fizalis mora da bude u zatvorenom prostoru, a kao što se leti svakodnevno zaliva, tokom hladnih meseci se to radi štedljivo. Potrebno mu je hranljivo zemljište i dobro je prihranjivati ga leti, jer će tako više cvetati i imati više lampiona.

Orezuje se jednostavno, skidanjem vrhova izdanaka dok se ne raširi. Razmnožava se reznicama ili semenom. Veoma je otporan i skoro da ne postoji šansa da ga uništite.

BONUS VIDEO

 
Komentari (0)
Loading