Kako preboleti RASKID: Ovo su tri saveta koji će vam pomoći da stanete na noge

K.Ć. Vesti 28.09.2022 23:00 0

Mnogi ljudi pate posle raskida. Međutim, kako kažu psiholozi, istina je da svi imamo neverovatnu sposobnost da se vratimo u kolosek posle najtežih iskustava

raskid

Pexels

Američki psiholog dr Mark Travers predlaže da tzv propala veza može nam dati nešto vredno i motivisati nas da se promenimo. Takođe nam savetuje da ne precenjujemo prekinute veze i da vodimo računa o drugima, na primer porodičnim. Evo tri tehnike koje će vam pomoći da stanete na noge kada se vaša veza završi.

1. Neuspeh nije nužno neuspeh

Izraz "odnos nije uspeo" možda je sam po sebi pogrešan. Naravno, nadali smo se da će sve proći i da će naša sudbina biti drugačija, ali to što nismo uspeli ne treba doživljavati kao neuspeh . Kao što dr Mark Travers tvrdi, naš mozak teži da kategoriše ljude ili događaje. Ovo nam pomaže da razumemo svet preopterećen informacijama. Ipak, nije sve tako „crno-belo”.

U slučaju raskida veze, važno je zapamtiti da „uvek postoji više nijansi nego što naš mozak želi da vidi“. Takozvane neuspešne veze često imaju svoje mini uspehe. Možda smo naučili nešto o sebi što ranije nismo znali, stekli novi hobi ili dobru naviku, imamo li bolju predstavu o tome kakva naša sledeća veza treba da bude.

2. Iskoristimo prošle veze kao motor za promene

Iskoristimo kraj veze kao gorivo za sopstveni razvoj. Ako imamo poteškoća da pronađemo motivaciju da ponovo stanemo na noge nakon raskida terapija može pomoći. Na primer, psiholog će pomoći da otkrijemo da sebi pripisujemo preveliku odgovornost za tok događaja. „Često ne shvatamo koliko su preokreta u životu van naše kontrole“, tvrdi dr Mark Travers.

3. Ne pripisivajmo vezi koja se završila više nego što zaslužuje

Takođe je važno zapamtiti da su svi naši odnosi važni. Jedan od ključeva dugovečnosti je održavanje pozitivnih društvenih kontakata. Negujemo odnose sa svima oko nas. Snaga koju crpimo iz naših odnosa sa porodicom i prijateljima je naš najmoćniji saveznik i najbolji lek za izlazak iz veze .

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading