Aronija je biljka koja se lako gaji, nema prirodnih neprijatelja i zato je cenjena kao i organsko voće, naročito ako u njenoj blizini nema nikakvih zagađivača. Bogata je vitaminom C i E, ali sadrži i vitamine iz B grupe, dok od minerala ima kalcijum, kalijum, mangan, gvožđe, fosfor i cink.
Mnogo je lekovitih vrednosti ove biljke, ali i mogućnosti njene prerade. Svakako jedan od najzdravijih i najkvalitetnijih metoda na koji se ova biljka može preraditi je sirup od aronije.
Domaći sirup od aronije
Klasični recept se uvek ispostavi da odgovara svim ukusima, a kasnije možete da dodajete začine po svom ukusu i eksperimentišete. Donosimo vam starinski recept za brz i jednostavan sirup od aronije, a od količine sastojaka dobićete oko 1,75 l sirupa.
Sastojci
2 kg aronije
1 kg šećera
1 l vode
Priprema
U veću posudu stavite šećer i voduda provri.
Dodajte očišćene i oprane i bobice aronije, pustite da provri, a zatim ih štapnim mikserom utisnite da bobice puste sok.
Kuvajte samo minut-dva, sklonite sa ringle i ostavite da se potpuno ohladi.
Ohlađenu smešu procedite kroz cediljku, po potrebi nekoliko puta i ostavite da se voće ocedi iz vode.
Kada svo voće procedite, još jednom protisnite kroz cediljku na koju stavite čistu gazu ili filter za kafu i sipajte nazad u šerpu i ostavite da se kuva 10 minuta.
Bobice koje su ostale nakon ceđenja soka ne bacajte, od njih možete da napravite džem.
Tegle pre upotrebe dobro sterilišite, pa u njih stavite sok, dobro zatvorite i spremite na hladnom mesto.
Sok od aronije bez šećera
Sledi još zdraviji način da napravite sirup od aronije, bez šećera. Ovim receptom u koji ne ide šećer dobićete 1 l sirupa od aronije.
Sastojci
300 g bobica aronije
750 ml vode
Priprema
Aroniju stavite u blender i sipajte vodu, pa sve dobro izmiksajte dok ne ostane nijedan komadić voća.
Procedite sirup kroz cediljku.
Po želji možete da stavite zaslađivač u sirup (med ili javorov sirup), ali možete i bez njega.
Sirup sipajte u flaše i čuvajte na hladnom mestu.
BONUS VIDEO