Zbog ove TRI stvari odeća SMRDI nakon pranja: Mnogi prave ove GREŠKE, a evo kako da ih IZBEGNETE

Vesti 10.09.2022 13:11 1

Nije prijatno kada uključite mašinu da opere veš, a kasnije shvatite da vam taj oprani veš ne miriše lepo.

veš mašina

Shutterstock

Ni najbolji deterdžetni i omekšivači ne garantuju da će vam veš lepo mirisati nakon pranja – i mnogi su se u to uverili. Ako vam se dešava da vam odeća i posle pranja miriše prilično neprijatno, postoje tri razloga za to, a srećom, postoje i rešenja.

Mašina nije čista

Mračna i vlažna unutrašnjost mašine je savršena razvoj buđi i drugih bakterija, koje se zadržavaju i na odeći i ostavljaju neprijatan miris. Da biste to izbegli, redovno čistite mašinu za veš.

On dodaje da je najčešće problem u tome što se u mašini zadržavaju ostaci deterdženta, prljavštine, buđi…

Možete da platite profesionalcima da očiste mašinu ili da to probate sami – očistite vrata mašine, izvadite fioku za prašak i operite je, a proverite i da li mašina ima self-wash program.

Fenomenalan je i trik da u fioku za deterdžent sipate dve šolje belog sirćeta i uključite praznu mašinu da opere na najvećoj temperaturi. Ako ništa od toga ne pomogne, možda je problem ozbiljniji, te u tom slučaju treba da pozovete profesionalce.

Stavljate previše dertedženta

Mnogi smatraju da im veš ne miriše lepo jer nisu stavili dovoljno deterdženta. Ako se ne stavi dovoljno, deterdžent ne može da ubije bakterije, ali je kontraproduktivno i ako se stavi previše. Višak praška se lepi za odeću, a za to se lepe i bakterije.

Dakle, držite se doze koja je preporučena na pakovanju praška.

Niste odmah raširili veš

Još jedan razlog za to što odeća i nakon pranja miriše neprijatno je to što ste možda veš ostavili mokar u mašini predugo. Kada veš stoji dugo u mašini, možda ćete osećati miris praška dok ga vadite iz mašine, ali mokra odeća u vlažnom okruženju privlači bakterije.

Desi li se da zaboravite, uključite još jednom ispiranje na mašini i dodajte šolju belog sirćeta u fioku za prašak. Dok omekšivači maskiraju neprijatne mirise, sirće će ih neutralisati i prirodno dezinfikovati odeću.

Osim svega ovoga, savet je da nikako ne prepunite mašinu za veš jer ako unutra „nagurate“ previše odeće, neće se baš dobro oprati. Ukoliko ništa od ovih saveta ne reši vaš problem „smrdljivog veša“, jedino preostalo je da pozovete profesionalce da utvrde u čemu je stvar.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

Komentari (1)
Loading
zora
10.09.2022 13:49

Zaboravili ste bitnu stvar a to su maice koje nakon pranja i dalje smrde na znoj. Razlog je pranje na niskoj temperaturi a znamo da su bakterije te koje izazivaju smrad. Znaci, pre pranja poprskati dezanfektantom, ostaviti da malo odstoji pa oprati. Ako se i nakon toga oseti znoj u masinu sipati dezanfektant u pred pranje.