Iako orašasti plodovi, semenke, žitarice i mahunarke spadaju u zdrave namirnice, zbog fitinske kiseline, mogu da budu veoma štetne po organizam.
Ova kiselina vezuje važne elemente kao što su bakar, magnezijum, jod, gvožđe i cink, zbog čega se oni izlučuju iz tela, pre nego što uspemo da sačuvamo neku korist od njih.
- Fitinska kiselina je jedan od najčešćih uzroka anemije usled nedostatka gvožđa kod vegetarijanaca, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) - istakla je endokrinološkinja Zuhra Pavlova.
Koje namirnice imaju dosta fitinske kiseline?
Pavlova navodi da zob, pirinač, pšenicu, sve žitarice, pasulj, sočivo, kikiriki, grašak i soju imaju dosta fitinske kiseline, kao i neki od orašasti plodovi poput lešnika, badema i oraha. Velika količina fitinske kiseline nalazi se i u semenkama suncokreta, maka, lana, bundeve i susama.
- Sve ove namirnice sadrže veliki broj hranljivih materija koje su potrebne telu, uključujući vlakna, pa zato ne treba odustati od njih - kaže Pavlova.
Kako se osloboditi fitinske kiseline?
Doktorka je navela tri načina za neutralisanje ove kiseline:
1. Toplotna obrada
2. Potapanje namirnica u vodu
3. Potapanje u surutku
4. Kombinovana obrada - potapanje, pa potom toplotna.
Jedini nedostatak metode potapanja jeste što zahteva dugo vremena:
Na primer, smeđi pirinač će morati da se ostavi u vodi 12 sati, ovsene pahuljice 10-12 sati, beli pirinač devet sati, biserni ječam šest sati... Za bolje rezultate možete da dodate malo sirćeta ili limunovog soka u vodu.
Postupak sa pasuljem je sledeći:
Da biste pripremili savršeni pasulj, trebalo bi da namočite pasulj u toplu vodi na oko 18-24 sata. Tek tada će iz pasulja da izađe fitinska kiselina. Stavite pasulj u duboku posudu i pokrijte ga toplom vodom koja ga pokriva preko oko 4-5 cm. Dobro je promeniti vodu na nekoliko sati da ostanete relativno topla.
Sledećeg dana, izbacite vodu, prelijte pasulj novim vodom i polako prokuvajte pasulj. Ostavite pasulj da se krčka na tihoj na srednje jakoj vatri dok ne bude potpuno skuvan, a zatim dodajte zapršku i začine.
BONUS VIDEO