Potapate li PASULJ u vodu pre kuvanja? Doktorka otkrila KADA je on ŠTETAN PO ZDRAVLJE

Vesti 30.08.2022 12:40 0

Ruska doktorka, endokrinolog Zuhra Pavlova objašnjava zbog čega je potapanje pasulja u vodu važno

paulj

Shutterstock/Pasulj sa dimljenim mesom

 

Iako orašasti plodovi, semenke, žitarice i mahunarke spadaju u zdrave namirnice, zbog fitinske kiseline, mogu da budu veoma štetne po organizam.

Ova kiselina vezuje važne elemente kao što su bakar, magnezijum, jod, gvožđe i cink, zbog čega se oni izlučuju iz tela, pre nego što uspemo da sačuvamo neku korist od njih.

- Fitinska kiselina je jedan od najčešćih uzroka anemije usled nedostatka gvožđa kod vegetarijanaca, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) - istakla je endokrinološkinja Zuhra Pavlova.

Koje namirnice imaju dosta fitinske kiseline?

Pavlova navodi da zob, pirinač, pšenicu, sve žitarice, pasulj, sočivo, kikiriki, grašak i soju imaju dosta fitinske kiseline, kao i neki od orašasti plodovi poput lešnika, badema i oraha. Velika količina fitinske kiseline nalazi se i u semenkama suncokreta, maka, lana, bundeve i susama.

- Sve ove namirnice sadrže veliki broj hranljivih materija koje su potrebne telu, uključujući vlakna, pa zato ne treba odustati od njih - kaže Pavlova.

Kako se osloboditi fitinske kiseline?

Doktorka je navela tri načina za neutralisanje ove kiseline:

1. Toplotna obrada

2. Potapanje namirnica u vodu

3. Potapanje u surutku

4. Kombinovana obrada - potapanje, pa potom toplotna.

Jedini nedostatak metode potapanja jeste što zahteva dugo vremena:

Na primer, smeđi pirinač će morati da se ostavi u vodi 12 sati, ovsene pahuljice 10-12 sati, beli pirinač devet sati, biserni ječam šest sati... Za bolje rezultate možete da dodate malo sirćeta ili limunovog soka u vodu.

Postupak sa pasuljem je sledeći:

Da biste pripremili savršeni pasulj, trebalo bi da namočite pasulj u toplu vodi na oko 18-24 sata. Tek tada će iz pasulja da izađe fitinska kiselina. Stavite pasulj u duboku posudu i pokrijte ga toplom vodom koja ga pokriva preko oko 4-5 cm. Dobro je promeniti vodu na nekoliko sati da ostanete relativno topla.

Sledećeg dana, izbacite vodu, prelijte pasulj novim vodom i polako prokuvajte pasulj. Ostavite pasulj da se krčka na tihoj na srednje jakoj vatri dok ne bude potpuno skuvan, a zatim dodajte zapršku i začine.

BONUS VIDEO

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading