Napravite DOMAĆI SAPUN za ruke: Po staroj bakinoj recepturi (RECEPT)

K.Ć. Vesti 17.08.2022 11:20 0

Danas se mnoge porodice, i pored velikog izbora sapuna u prodavnicama, ipak opredeljuju za domaći sapun. On ne isušuje i ne peruta kožu kao mnogi sapuni koje kupujete

sapun

Shutterstock

Osnova svakog domaćeg sapuna je sledeća formula: VODA + MAST + KAUSTIČNA SODA. Možete mu dodati različite prirodne sastoje da obogatite njegov i miris ili da ga oblikujete po izboru. 

Potrebni sastojci:

  • 50 ml vode,
  • 1 supena kašika kaustične (žive) sode (kristal natrijum hidroksida),
  • 100 g svinjske masti

Način pripreme: 

Sipajte vodu u staklenu posudu i dođte joj natrijum hidroksid mešajući. U većem loncu otopite svinjsku mast i dodajte joj vodu sa razmućenom kaustičnom sodom. Mešajte sastojke još pola sata, sve dok se ne dobije gusta masa. Ostaje vam samo da ostavite sapun da se ohladi. 

Kada pravite sapun morate da pazite kada rukujete sa natrijum hidroksidom. Gledajte da deca i ljubimci ne budu u blizini. Proverićete da li je sapun skuvan tako što ćete zabiti nož u sapun. Ako se masa oko noža stvrdne onda je skuvan.

Ako želite da obogatite sapun hranljivim sastojcima, možete mu dodati kafu, eterična ulja, papriku, lavandu ili ruzmarin. Možete dodati i razne druge hranljive sastojke čiji miris volite. 

Što se tiče oblika takođe možete eksperimentisati. Koristite modle za kolače, dečije plastične igračke za pesak, kalupe za mafine, limene kutije od bombona i plastične kutije za sapune.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading