Šnenokle su jednostavna, jeftina i jedna od najpopularnijih poslastica detinjstva mnogih od nas, a iako se danas ređe pravi ovom receptu sigurno nećete odoleti.
Sastojci:
- 4 belanca
- 4 žumanca
- 4 kašike šećera
- litar mleka
- 10 komada keksa
- korica limuna
Priprema:
U posudu za posluživanje složite keks.
Stavite mleko da prokuva i umutite sneg od belanaca i jedne, preostale, kašike šećera.
U mleko koje je provrilo kašikom sipajte sneg od belanaca i kratko kuvajte u mleku, zatim ih slažite na keks.
U preostalo mleko dodajte umućena jaja sa šećerom, kuvajte 2-3 minuta, a potom sve sipajte u činiju preko keksa.
Pustite da se ohladi, po želji narendajte tamnučokoladu i ostavite u frižideru da se ohladi do serviranja.
BONUS VIDEO
zora
09.08.2022 14:55U kom periodu je ovaj starinski desert postojao kod nas kada su ga nase bake pravile? Snenokle sam prvi put jela u Francuskoj 80-ih a do tada nikad cula ni videla. Francuzi ih zovu plutajuca ostrva i krem ja malo redji nego sto se pravi kod nas.
duda
10.08.2022 15:53@zora - Imam 68 odina, a znam ga još od počtka šezdesetih, to što Francuzi nisu znali za njega, ne znači da kod nas ovaj slatkiš nije pravljen. Moja baka je bila poreklom vojvodjanska Madjarica i nije bilo tog slatkiša ili jela koji nije znala da napravi, a uz to imali su šezdestih godina poslastičarnicu u čika Ljubinoj.