Ovu HRANU svi bacamo pre ROKA: Ni na kraj PAMETI vam nije kako sve možete da je ISKORISTITE

Vesti 04.08.2022 13:00 0

Da li ste se umorili od rasipanja hrane i trošenja novca na nešto što će delimično propasti?

frižider

Shutterstock

Evo kako možete da iskoristite hranu koja najčešće završi u smeću

1. Jabuke Ako jabuke krenu da propadaju i trule, nemojte ih još baciti. Ogulite ih, isecite i iseckajte da napravite sos od jabuka u ekspres loncu. Samo dodajte malo cimeta, limunovog soka i zaslađivača po ukusu. Sve ovo kuvajte pod visokim pritiskom u vodi oko 8 minuta. Ohladite i izblendirajte.

2. Hleb

Pre nego što bacite ustajali hleb ili njime nahranite ptice, prvo razmislite o dve važne stvari. Ustajali hleb je savršen za domaće krutone koje možete dodati u supe i salate. A ptičji probavni sistem nije izgrađen za obradu peciva, pa je najbolje da hleb držite na sopstvenom tanjiru. Za krutone, pomešajte seckane kockice starog hleba sa malo ekstra devičanskog maslinovog ulja i začinima po vašem izboru kao što su so, beli luk i origano. Raširite na pleh i pecite oko 20 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Krutone povremeno okrenite dok se peku.

3. Celer

Postoje praktične, pa čak i zabavne ideje za korišćenje ostataka celera pre nego što se to veliko pakovanje u fioci frižidera pokvari. Celer iseći na štapiće i praviti sosove po želji. Poslužite ih na tanjiru sa raznim umacima kao što su puter od orašastih plodova ili semena, humus, salsa.

4. Pirinač

Imate li ostatake pirinča? Varijacije pudinga od pirinča koje biste mogli da napravite izgledaju beskrajno i ukusno ako ste ljubitelj ove poslastice. Ostatak pirinča držite u frižideru, ali samo dan ili dva, piše Healthiguide. Napravite osnovni recept za puding od pirinča i kada završite dodajte sušeno voće ili slatke prelive, kakao ili komadiće čokolade. Glavni sastojci jednostavnog pudinga od pirinča su pirinač, mleko, so, šećer i vanilin šećer. 

5. Pečena piletina

Veoma ste srećni ako vam ostane pečena piletina i uživajte u brojnim jelima koja možete da napravite od nje. Kako vam se sviđa kombinacija piletine i brokolija ili burito? Ostaci piletine su savršeni za lagane večere. Možete je dodati u lazanje ili druga jela od testenina.
Ostatak piletine je takođe ukusan u slanim pitama, na pici i kao jednostavna zdrava užina sa svežim povrćem kao što je ostatak celera koji još niste jeli.

6. Pelat

Osim ako niste kupili paradajz pastu u tubi koja može ponovo da se zatvori, verovatno imate poluotvorenu konzervu paradajz paste koja stoji na vašem pultu nakon što ste pripremili obrok.
Dodajte preostali pelet u kalupe za led ili silikonske kalupe za slatkiše i zamrznite. Kada se zamrznu, prenesite kocke kore u kese ili kontejnere za zamrzavanje za kasniju upotrebu. Ove kocke smrznute pelate pogodne su za pripremu variva i sosova za testenine.

BONUS VIDEO


 
Komentari (0)
Loading