Kada perete VEŠ, obratite pažnju na OVE stvari: Sprečićete propadanje odeće i sačuvati njihove boje

Vesti 12.09.2022 09:00 0

Kada peremo stvari, bitno je na sve ove stavke obratiti pažnju

Kada perete VEŠ, obratite pažnju na OVE stvari: Sprečićete propadanje odeće i sačuvati njihove boje

unsplash.com

Pranje veša je posao koji mnoge žene ne vole, ali je svakako neophodan da se obavi. Kako bi odeća sačuvala svoj oblik i boju važno je da se poštuju određena pravila. Potrebno je pravilno sortirati veš u više grupa i prati ga na odgovarajućim temperaturama. Sjajna stvar je što mašine za veš imaju mnoštvo različitih opcija, od ručnog pranja do iskuvavanja, pa je veoma lako da sve podesite. Pogledajte naše savete za pravilno sortiranje i pranje veša!

Sortiranje u više grupa

Sortiranje garderobe je polazna tačka. Važno je da odvojite tri ključne grupe – beli veš, tamni veš i šareni veš. Na taj način će se boja veša očuvati i neće mešati sa drugim bojama.

Kako biste bili sigurni da ni jedan komad neće promeniti svoju boju koristite takozvane hvatače boja. Možete ih pronaći u bilo kom super marketu ili drogeriji. U pitanju su beli papirići koji će tokom pranja “uhvatiti” svu boju koju odeća pusti, kako ta ista boja ne bi završila na nekom drugom komadu garderobe.

Kada perete VEŠ, obratite pažnju na OVE stvari: Sprečićete propadanje odeće i sačuvati njihove boje

pixabay

 

Odgovarajuće temperature

Beli veš morate prati na visokim temperaturama sa predpranjem. Najbolje je na 90 stepeni.

Šareni veš perite na temperaturi od 30 do 50 stepeni.

Tamnu odeću, teksas i crno perite na temperaturi od 60 stepeni.

Jorgane, ćebad, zavese, svilu i vunu perite na 30 stepeni.

Prašak i omekšivač
Ono o čemu bi trebalo da vodite računa je i količina praška i omekšivača koju koristite. Nema potrebe da sipate više od preporučene doze. Postoji mogućnost da se on onda neće dovoljno isprati ili da će ostaviti bele tragove na garderobi.

Još nekoliko saveta za pranje veša
Ono što vam može skratiti vreme i olakšati posao jeste da pratite etikete na garderobi. Na njima je uvek naznačeno na koliko stepeni treba oprati taj komad.

Takođe je važno da stvari, pogotovu one sa nekom aplikacijom na sebi, pre pranja okrenete na naličje kako ne bi došlo do oštećenja.

Obavezno proverite sve džepove kako ne bi neki sitan predmet, poput metalnog novca, oštetio veš mašinu.

 

Komentari (0)
Loading